In een nieuwe peiling springt staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) voor het eerst over Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) als populairste politicus in Vlaanderen. 'Ik ben erg blij dat mensen mijn werk appreciëren', reageert ze in De Ochtend op Radio 1.

Ze is vooral trots omdat ze als eerste vrouw naar boven komt. 'Vrouwen werden in het verleden in de politiek al te vaak als excuustruzen gebruikt, terwijl ze daar niet voor niets zitten. Ze leveren waardevol werk', klinkt het.

Positieve reputatie kost tijd

Voor Open VLD is het een opsteker dat aan de start van hun toekomstcongres De Block, voorzitster van het congres, wordt verkozen tot populairste politicus. De Block ontkent in alle toonaarden dat haar partij zou stagneren.

'We zijn het laatste jaar om en bij de vier procent gestegen, en in elke nieuwe peiling gaan we er nog op vooruit. Dat is niet niks.' Ze benadrukt dat het bovendien tijd kost om een positieve reputatie op te bouwen. 'Maar de toekomt voor liberalen is nog nooit zo mooi geweest', klinkt het.

Geen kopie van N-VA

Wil Open VLD een goede score neerzetten tijdens de verkiezingen van 2014 zal de partij zich duidelijk moeten onderscheiden van N-VA, die volgens de peiling nog steeds een gigantische score zal neerzetten.

Dat gebeurt op dit moment al volop vindt De Block. 'Onze programma's zijn geen copy-paste verhaal. Er zijn raakpunten, maar net zo veel verschilpunten. Wij hebben een veel groter sociaal luik. Zo erkennen wij alle gezinsvormen. Ook samengestelde gezinnen krijgen een plaats in onze voorstellen.'

Daarbij voegt de populairste politicus van Vlaanderen toe dat het allerminst de bedoeling is om te blijven praten over andere partijen. 'Ook op het congres willen we bezig zijn met ons eigen verhaal en niet met dat van andere partijen.'

Winteropvang

Hoewel De Block erg bescheiden is over haar 'winst' in de peiling, klopt ze zichzelf wel op de borst wat betreft de opvang voor daklozen. Dat de winteropvang in Brussel zo laat van start is gegaan vindt ze een erg spijtige zaak. 'Mensen in de koud hebben niets aan politiek gekissebis', zegt ze.

'Ik had de problemen zien aankomen. In de zomer reeds ben ik gestart met de voorbereidingen voor de winteropvang. Voor het derde jaar op rij organiseerde ik een tweede lijn, maar die werkt natuurlijk alleen als de eerste lijn opengaat. Doordat ik extra plaats heb voorzien voor daklozen zitten we nu in een heel andere situatie dan in november 2011. Toen vroren mensen letterlijk dood op straat.'

In een nieuwe peiling springt staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) voor het eerst over Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) als populairste politicus in Vlaanderen. 'Ik ben erg blij dat mensen mijn werk appreciëren', reageert ze in De Ochtend op Radio 1. Ze is vooral trots omdat ze als eerste vrouw naar boven komt. 'Vrouwen werden in het verleden in de politiek al te vaak als excuustruzen gebruikt, terwijl ze daar niet voor niets zitten. Ze leveren waardevol werk', klinkt het. Voor Open VLD is het een opsteker dat aan de start van hun toekomstcongres De Block, voorzitster van het congres, wordt verkozen tot populairste politicus. De Block ontkent in alle toonaarden dat haar partij zou stagneren. 'We zijn het laatste jaar om en bij de vier procent gestegen, en in elke nieuwe peiling gaan we er nog op vooruit. Dat is niet niks.' Ze benadrukt dat het bovendien tijd kost om een positieve reputatie op te bouwen. 'Maar de toekomt voor liberalen is nog nooit zo mooi geweest', klinkt het. Wil Open VLD een goede score neerzetten tijdens de verkiezingen van 2014 zal de partij zich duidelijk moeten onderscheiden van N-VA, die volgens de peiling nog steeds een gigantische score zal neerzetten. Dat gebeurt op dit moment al volop vindt De Block. 'Onze programma's zijn geen copy-paste verhaal. Er zijn raakpunten, maar net zo veel verschilpunten. Wij hebben een veel groter sociaal luik. Zo erkennen wij alle gezinsvormen. Ook samengestelde gezinnen krijgen een plaats in onze voorstellen.'Daarbij voegt de populairste politicus van Vlaanderen toe dat het allerminst de bedoeling is om te blijven praten over andere partijen. 'Ook op het congres willen we bezig zijn met ons eigen verhaal en niet met dat van andere partijen.' Hoewel De Block erg bescheiden is over haar 'winst' in de peiling, klopt ze zichzelf wel op de borst wat betreft de opvang voor daklozen. Dat de winteropvang in Brussel zo laat van start is gegaan vindt ze een erg spijtige zaak. 'Mensen in de koud hebben niets aan politiek gekissebis', zegt ze. 'Ik had de problemen zien aankomen. In de zomer reeds ben ik gestart met de voorbereidingen voor de winteropvang. Voor het derde jaar op rij organiseerde ik een tweede lijn, maar die werkt natuurlijk alleen als de eerste lijn opengaat. Doordat ik extra plaats heb voorzien voor daklozen zitten we nu in een heel andere situatie dan in november 2011. Toen vroren mensen letterlijk dood op straat.'