'We kijken eerlijk gezegd met stijgende verbazing naar de discussie', zeggen Vlaams fractieleider Bart Somers en Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem van Open VLD. 'Een goede discussie over welk woonbeleid Vlaanderen moet voeren kunnen we steeds smaken, maar nu lijkt het alsof een goed woonbeleid staat of valt met die indexsprong. Quod non', klinkt het.

Njet van N-VA

De discussie over de niet-indexering van de huurprijzen bereikte dinsdag een nieuw hoogtepunt. Regeringspartij N-VA en met name viceminister-president Liesbeth Homans herhaalde met klem dat zij niet willen dat de indexsprong ook toegepast wordt op de huurprijzen. Dat staat niet in het regeerakkoord en staat haaks op het huurbeleid dat de Vlaamse regering wil voeren, aldus Homans.

Maar de N-VA staat alleen met dat standpunt. Niet alleen de oppositie, ook coalitiepartners CD&V en Open VLD willen de indexsprong wél toepassen voor de huurprijzen. Meer zelfs, CD&V bestempelde het dinsdag als een kwestie van 'sociale rechtvaardigheid'. De christendemocraten waren ook niet opgezet met de dreigende taal van Homans in enkele kranten.

Mercedes Van Volcem, Belga Image
Mercedes Van Volcem © Belga Image

Bij Open VLD kijkt men naar eigen zeggen 'met stijgende verbazing' naar de oplopende discussie. 'In feite is deze indexdiscussie een randdiscussie met voor sommigen blijkbaar een hoge symboolwaarde,' aldus Somers en Van Volcem.

Niemand zit te wachten op een soort boksmatch tussen huurder en verhuurder

'In deze periode van lage of zelfs onbestaande inflatie gaat het over niet meer dan eurocenten. Men zou zijn energie beter gebruiken om de afgesproken maatregelen uit te voeren die de private huurmarkt moeten dynamiseren', klinkt het.

Omdat de impact van de niet-indexering beperkt blijft, valt er volgens de Vlaamse liberalen best 'iets voor te zeggen om de huurprijzen stabiel te houden wanneer door een indexsprong de lonen niet stijgen'. 'Maar het lijkt ons zeker zo verstandig om de energie die men vandaag steekt in deze symbooldiscussie te gebruiken voor het uittekenen van een nieuw woonbeleid, dat een antwoord biedt op de noden die zich vandaag stellen op de Vlaamse woningmarkt', aldus Open Vld.

Somers en Van Volcem vragen daarom aan de protagonisten van de indexdiscussie 'hun energie nuttiger te gebruiken en hem niet te verliezen in een symbolenstrijd'. 'Niemand zit te wachten op een soort boksmatch tussen huurder en verhuurder. Als we de markt versterken zullen beiden winnen', besluiten de Open VLD'ers. (Belga/KVDA)

'We kijken eerlijk gezegd met stijgende verbazing naar de discussie', zeggen Vlaams fractieleider Bart Somers en Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem van Open VLD. 'Een goede discussie over welk woonbeleid Vlaanderen moet voeren kunnen we steeds smaken, maar nu lijkt het alsof een goed woonbeleid staat of valt met die indexsprong. Quod non', klinkt het.De discussie over de niet-indexering van de huurprijzen bereikte dinsdag een nieuw hoogtepunt. Regeringspartij N-VA en met name viceminister-president Liesbeth Homans herhaalde met klem dat zij niet willen dat de indexsprong ook toegepast wordt op de huurprijzen. Dat staat niet in het regeerakkoord en staat haaks op het huurbeleid dat de Vlaamse regering wil voeren, aldus Homans. Maar de N-VA staat alleen met dat standpunt. Niet alleen de oppositie, ook coalitiepartners CD&V en Open VLD willen de indexsprong wél toepassen voor de huurprijzen. Meer zelfs, CD&V bestempelde het dinsdag als een kwestie van 'sociale rechtvaardigheid'. De christendemocraten waren ook niet opgezet met de dreigende taal van Homans in enkele kranten. Bij Open VLD kijkt men naar eigen zeggen 'met stijgende verbazing' naar de oplopende discussie. 'In feite is deze indexdiscussie een randdiscussie met voor sommigen blijkbaar een hoge symboolwaarde,' aldus Somers en Van Volcem. 'In deze periode van lage of zelfs onbestaande inflatie gaat het over niet meer dan eurocenten. Men zou zijn energie beter gebruiken om de afgesproken maatregelen uit te voeren die de private huurmarkt moeten dynamiseren', klinkt het. Omdat de impact van de niet-indexering beperkt blijft, valt er volgens de Vlaamse liberalen best 'iets voor te zeggen om de huurprijzen stabiel te houden wanneer door een indexsprong de lonen niet stijgen'. 'Maar het lijkt ons zeker zo verstandig om de energie die men vandaag steekt in deze symbooldiscussie te gebruiken voor het uittekenen van een nieuw woonbeleid, dat een antwoord biedt op de noden die zich vandaag stellen op de Vlaamse woningmarkt', aldus Open Vld. Somers en Van Volcem vragen daarom aan de protagonisten van de indexdiscussie 'hun energie nuttiger te gebruiken en hem niet te verliezen in een symbolenstrijd'. 'Niemand zit te wachten op een soort boksmatch tussen huurder en verhuurder. Als we de markt versterken zullen beiden winnen', besluiten de Open VLD'ers. (Belga/KVDA)