CD&V-voorzitter Wouter Beke verwijt SP.A en Open VLD profileringsdrang in aanloop naar de lokale verkiezingen.

"SP.A en Open VLD vergissen zich van verkiezingen. Op 14 oktober zijn het lokale en geen nationale verkiezingen. Beide partijen laten zich opjagen door slechte peilingen en profileren zich op nationale thema's", zo zei Beke in De Ochtend. Hij roept de federale regeringspartijen op, de afspraken van het regeerakkoord te respecteren.

Het rommelt in de regering Di Rupo

De afgelopen dagen rommelde het in de regering-Di Rupo. Eerst dreigde SP.A-staatssecretaris John Crombez ermee op te stappen als de regering zou instemmen met de Rubik-deal, het Zwitserse aanbod om Belgisch geld eenmalig te belasten in ruil voor het behoud van het bankgeheim. Woensdag dreigde Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne er dan weer mee de stekker uit de regering te trekken als er een meerwaardebelasting op aandelen komt.

Verkiezingskoorts

CD&V-voorzitter Wouter Beke lijkt niet onder de indruk van die dreigementen. Volgens hem hebben sp.a en Open Vld last van verkiezingskoorts. Maar beide partijen vergissen zich volgens hem van verkiezingen. De lokale verkiezingen moeten volgens hem over het lokale beleid van de komende zes jaar gaan, niet over nationale thema's.

Vermageringsboek

Beke zet zich af van partijen die de gemeenteraadsverkiezingen willen "kapen door een vermageringsboek of door nationale profileringsdrang".

De CD&V-voorzitter roept de andere federale regeringspartijen op zich aan de afspraken van het regeerakkoord te houden. Zo is er volgens hem tijdens de regeringsonderhandelingen gesproken over vermogensbelastingen en is er toen ook afgesproken dat men niet zou meewerken aan maatregelen rond fiscale amnestie. (Belga/EE)