Waarom wilde je Bart De Wever een brief schrijven? Joël De Ceulaer: Omdat het deze week precies een jaar geleden is dat hij van de N-VA de grootste partij van Vlaanderen maakte. Omdat hij een fenomeen is. En omdat iemand hem stilaan weleens op een aantal zware contradicties mag wijzen. Bart De Wever leeft in feite op gespannen voet met zichzelf.

Over welke contradicties heb je het dan? Joël De Ceulaer: Toen hij in 2003 voor het eerst op televisie kwam, was hij een spookrijder op de snelweg van het infotainment. Vandaag is hij een soort crossmediale prins carnaval geworden. Denk maar aan zijn passages in De slimste mens, aan zijn ontboezemingen in Dag Allemaal en aan zijn frituurverhalen. De Bart De Wever die acht jaar geleden het politieke toneel betrad, zou genadeloos zijn voor de Bart De Wever die vandaag het politieke toneel beheerst.

Maar ook als intellectueel en als politicus spreekt hij zichzelf tegen. Zo profileert hij zichzelf als een conservatief, maar ik betoog dat hij zich niet als een conservatief gedraagt. Een conservatieve heer van stand zou nooit Vic Van Aelst steunen in zijn uithalen naar onze Franstalige landgenoten. Zeker niet aangezien hij tegelijk moet onderhandelen over een regeerakkoord.

Heb je alleen maar kritiek op De Wever? Of is er ook goed nieuws?

Joël De Ceulaer: Er is ook goed nieuws. Ik vind dat hij met kop en schouders boven zijn generatiegenoten uitsteekt. Dat is net het probleem vandaag: omdat De Wever zijn concurrenten verbaal en intellectueel overklast, denken steeds meer mensen dat ook zijn argumenten de sterkste zijn. En daar krijgt hij van mij het nadeel van de twijfel. (EE)

De Open Brief aan Bart De Wever van Joël De Ceulaer verschijnt morgen in Knack. Volg Joël De Ceulaer op Twitter

Volg Knack op Twitter

Dit weekend op Knack.be: 1 jaar na de verkiezingen

Waarom wilde je Bart De Wever een brief schrijven? Joël De Ceulaer: Omdat het deze week precies een jaar geleden is dat hij van de N-VA de grootste partij van Vlaanderen maakte. Omdat hij een fenomeen is. En omdat iemand hem stilaan weleens op een aantal zware contradicties mag wijzen. Bart De Wever leeft in feite op gespannen voet met zichzelf. Over welke contradicties heb je het dan? Joël De Ceulaer: Toen hij in 2003 voor het eerst op televisie kwam, was hij een spookrijder op de snelweg van het infotainment. Vandaag is hij een soort crossmediale prins carnaval geworden. Denk maar aan zijn passages in De slimste mens, aan zijn ontboezemingen in Dag Allemaal en aan zijn frituurverhalen. De Bart De Wever die acht jaar geleden het politieke toneel betrad, zou genadeloos zijn voor de Bart De Wever die vandaag het politieke toneel beheerst. Maar ook als intellectueel en als politicus spreekt hij zichzelf tegen. Zo profileert hij zichzelf als een conservatief, maar ik betoog dat hij zich niet als een conservatief gedraagt. Een conservatieve heer van stand zou nooit Vic Van Aelst steunen in zijn uithalen naar onze Franstalige landgenoten. Zeker niet aangezien hij tegelijk moet onderhandelen over een regeerakkoord. Heb je alleen maar kritiek op De Wever? Of is er ook goed nieuws?Joël De Ceulaer: Er is ook goed nieuws. Ik vind dat hij met kop en schouders boven zijn generatiegenoten uitsteekt. Dat is net het probleem vandaag: omdat De Wever zijn concurrenten verbaal en intellectueel overklast, denken steeds meer mensen dat ook zijn argumenten de sterkste zijn. En daar krijgt hij van mij het nadeel van de twijfel. (EE) De Open Brief aan Bart De Wever van Joël De Ceulaer verschijnt morgen in Knack. Volg Joël De Ceulaer op TwitterVolg Knack op Twitter