'Ons alternatief tracé is 1,2 miljard goedkoper en er bestaat wél een maatschappelijk draagvlak voor.'

Twee jaar geleden, in de zomer van 2008, leek de brug nog onwankelbaar. Vorig jaar in oktober, op de avond van het referendum, stond de brug op instorten. Een jaar later is het zover, maar toch staat er vandaag geen champagne op de tafel van de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal.

Het BAM-tracé blijft nog altijd overeind en de tunnels liggen volgens hen op de verkeerde plaats. Intussen blijven ze luidkeels hun Meccano-boodschap verkondigen: een tracé dat langs de stad loopt.

MANU CLAEYS (stRaten-generaal): Kris Peeters beweerde onlangs op Kanaal Z dat het Meccanotracé onderzocht is en afgekeurd: dat is pertinent onwaar. Ze hebben niets onderzocht. Als ze Meccano onderzocht hadden en het resultaat was negatief geweest, dan had dat al lang op de voorpagina van De Standaard gestaan.

PETER VERHAEGHE (stRaten-generaal): Dat zogenaamde onderzoek waar Peeters steevast naar verwijst, is niks meer dan een anonieme nota over het Meccanotracé, die al op de regeringstafel lag en op de redactie van De Standaard nog voor Forum 2020 zelf zijn eerste persconferentie gaf. Een toelichting met vier onbegrijpelijke tekeningen volstond voor volksvertegenwoordiger Dirk De Kort (CD&V) om in het parlement te concluderen dat het Meccanotracé grondig geëvalueerd was en de prullenmand in kon. En dat terwijl het Vlaams Verkeerscentrum intussen bekende dat ze het voorstel niet echt bestudeerd hadden.

CLAEYS: En toch ben ik ervan overtuigd dat het uiteindelijk Meccano of een variant ervan zal worden. Alle procedures moeten van voren af aan gestart worden en dus moeten ook de alternatieven bekeken worden. Het BAM-tracé zal uiteindelijk bezwijken onder zijn negatieve gewicht. En dan ligt ons alternatief klaar: een tracé dat wel uitgebreid becijferd en onafhankelijk onderzocht is, waar een maatschappelijk draagvlak voor bestaat en dat bovendien nog eens 1,2 miljard euro goedkoper is. Want dat is nog zoiets: de kostprijs. Vorig jaar, net voor het referendum, zei BAM-voorzitter Karel Vinck: 'Als het project duurder wordt dan 2 miljard euro, is het onbetaalbaar.' Het is vandaag al een stuk duurder dan 3 miljard euro. Wil er iemand aan Karel Vinck vragen wat hij nu vindt?

stijn tormans

'Ons alternatief tracé is 1,2 miljard goedkoper en er bestaat wél een maatschappelijk draagvlak voor.' Twee jaar geleden, in de zomer van 2008, leek de brug nog onwankelbaar. Vorig jaar in oktober, op de avond van het referendum, stond de brug op instorten. Een jaar later is het zover, maar toch staat er vandaag geen champagne op de tafel van de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal. Het BAM-tracé blijft nog altijd overeind en de tunnels liggen volgens hen op de verkeerde plaats. Intussen blijven ze luidkeels hun Meccano-boodschap verkondigen: een tracé dat langs de stad loopt. MANU CLAEYS (stRaten-generaal): Kris Peeters beweerde onlangs op Kanaal Z dat het Meccanotracé onderzocht is en afgekeurd: dat is pertinent onwaar. Ze hebben niets onderzocht. Als ze Meccano onderzocht hadden en het resultaat was negatief geweest, dan had dat al lang op de voorpagina van De Standaard gestaan. PETER VERHAEGHE (stRaten-generaal): Dat zogenaamde onderzoek waar Peeters steevast naar verwijst, is niks meer dan een anonieme nota over het Meccanotracé, die al op de regeringstafel lag en op de redactie van De Standaard nog voor Forum 2020 zelf zijn eerste persconferentie gaf. Een toelichting met vier onbegrijpelijke tekeningen volstond voor volksvertegenwoordiger Dirk De Kort (CD&V) om in het parlement te concluderen dat het Meccanotracé grondig geëvalueerd was en de prullenmand in kon. En dat terwijl het Vlaams Verkeerscentrum intussen bekende dat ze het voorstel niet echt bestudeerd hadden. CLAEYS: En toch ben ik ervan overtuigd dat het uiteindelijk Meccano of een variant ervan zal worden. Alle procedures moeten van voren af aan gestart worden en dus moeten ook de alternatieven bekeken worden. Het BAM-tracé zal uiteindelijk bezwijken onder zijn negatieve gewicht. En dan ligt ons alternatief klaar: een tracé dat wel uitgebreid becijferd en onafhankelijk onderzocht is, waar een maatschappelijk draagvlak voor bestaat en dat bovendien nog eens 1,2 miljard euro goedkoper is. Want dat is nog zoiets: de kostprijs. Vorig jaar, net voor het referendum, zei BAM-voorzitter Karel Vinck: 'Als het project duurder wordt dan 2 miljard euro, is het onbetaalbaar.' Het is vandaag al een stuk duurder dan 3 miljard euro. Wil er iemand aan Karel Vinck vragen wat hij nu vindt? stijn tormans