De aankondiging van de bondskanselier komt er nadat vicekanselier Heinz-Christian Strache eerder op de dag ontslag had genomen. Strache van de extreemrechtse coalitiepartner FPÖ werd in diskrediet gebracht na een gelekte video , waarin te zien is hoe hij openbare aanbestedingen belooft in ruil voor politieke steun tijdens de verkiezingscampagne. 'Ik moet eerlijk zeggen: genoeg is genoeg', aldus bondskanselier Kurz in een toespraak zaterdagavond.

De reactie van bondskanselier Kurz liet vrij lang op zich wachten, maar kort voor 20 uur verscheen hij uiteindelijk toch op een persconferentie. Kurz verduidelijkte dat hij geen andere oplossing zag dan aan de president nieuwe verkiezingen voor te stellen, 516 dagen na de start van zijn regering. Met de FPÖ gaat het niet meer, zei hij, en de sociaaldemocratische SPÖ ziet Kurz om inhoudelijke redenen niet zitten als nieuwe partner.

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen zei later dat verkiezingen nodig zijn 'om het vertrouwen van het Oostenrijkse volk terug te winnen'. Over de video met Strache zei de president dat die een verkeerd beeld geeft. 'Zo is Oostenrijk simpelweg niet', zei hij. 'De Oostenrijkse bevolking moet kunnen uitgaan van de integriteit van de regering, de integriteit van wie verantwoordelijkheid draagt en de integriteit van de instellingen.'

Terwijl zaterdagnamiddag op het kantoor van de Oostenrijkse bondskanselier crisisoverleg plaatsvond na het ontslag van Strache, kwamen enkele duizenden mensen samen in het centrum van Wenen om nieuwe verkiezingen te eisen. Volgens de politie ging het om 2.000 tot 3.000 manifestanten.

Vandaag, zondag, zitten de bondspresident Alexander Van der Bellen en de bondskanselier Sebastian Kurz bij elkaar om over het verdere proces voor de nieuwe verkiezingen te spreken.