Ook socialistische vakbond vraagt oplossing voor hoge energiefactuur

De socialistische vakbond (ABVV) vraagt dat de regering bijkomende maatregelen neemt om de energiefactuur betaalbaar te houden, zoals onder meer een verlenging van de sociale tarieven.

De energiefactuur van de gezinnen gaat steil omhoog. Voor de maand augustus werd de kaap van 1.000 euro op jaarbasis voor elektriciteit genomen, voor aardgas is dat zelfs gemiddeld meer dan 1.600 euro op jaarbasis.

De socialistische vakbond stelt vast dat heel wat gezinnen te maken krijgen met een stijgende energiefactuur. ‘Gelukkig hebben we de index, maar die kan niet alles opvangen. Mensen dreigen koopkracht te verliezen. Bijkomende maatregelen zijn nodig’, klinkt het bij de vakbond.

Concreet schuift het ABVV een verlenging naar voren van het sociaal energietarief. Dat tarief werd tijdens de coronacrisis uitgebreid, zodat ook personen met een laag inkomen worden beschermd tegen prijsstijgingen. Een miljoen gezinnen vallen op die manier onder het tarief. Die uitbreiding vervalt normaal eind dit jaar. De socialistische vakbond bepleit evenwel een verlenging van het uitgebreid tarief. Ook energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) bepleit een verlenging van het sociaal tarief.

Ook Solidaris, de Franstalige socialistische mutualiteit, vraagt dat de regering ingrijpt en de uitgebreide sociale tarieven verlengt.

Partner Content