Ook PS wijst nieuw communautair avontuur af

14/01/19 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:40

Bron: Belga

De Franstalige socialisten hebben geen zin om zich na de verkiezingen in mei opnieuw in een institutionele discussie te storten, zegt voorzitter Elio Di Rupo in een reactie op de nieuwjaarstoespraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Ook PS wijst nieuw communautair avontuur af

Elio Di Rupo © Belga Image

De Wever benadrukte daarin dat het confederalisme opnieuw op de voorgrond treedt bij de Vlaams-nationalisten en dat zijn partij wil meeregern.

MR-woordvoerder Georges-Louis Bouchez sloeg die deur afgelopen weekend al dicht in De Standaard en nu benadrukt ook PS-voorzitter Di Rupo dat een nieuw confederaal avontuur zonder zijn partij zal moeten gebeuren.

'Waarom moeten we altijd achter Bart De Wever aanlopen? Hij zegt wat hij wil. Hij wil confederalisme en dat is zijn zaak. Wij willen dat niet', zei de oud-premier op de Franstalige radio. 'De vraagstukken vandaag zijn sociaal en economisch van aard.'

Volgens Di Rupo betekent het confederalisme het einde van België. 'Als De Wever het over confederalisme heeft, dan bedoelt hij het afschaffen van de solidariteit van het Noorden richting het Zuiden van het land. Dat betekent het einde van het land.'