Sinds 1 november waren in ons land al verstrengde maatregelen van kracht voor professionele houders van pluimvee en voor hobbyhouders. Eind oktober waren in Nederland namelijk verschillende besmettingen met vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en pluimvee.

De nieuwe maatregelen komen er omdat vrijdag in een vogelopvangcentrum in Oostende vastgesteld is dat drie wilde vogels besmet waren met het H5N8 vogelgriepvirus. Dat bewijst dat het H5N8 vogelgriepvirus nu ook in België aanwezig is bij wilde vogels. Op advies van het FAVV heeft minister van Landbouw David Clarinval daarom aanvullende preventieve maatregelen genomen die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers. De verplichte maatregelen die op 1 november waren opgelegd voor professionele pluimveehouders, blijven gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het Agentschap

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden, aldus het FAVV.

Sinds 1 november waren in ons land al verstrengde maatregelen van kracht voor professionele houders van pluimvee en voor hobbyhouders. Eind oktober waren in Nederland namelijk verschillende besmettingen met vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en pluimvee.De nieuwe maatregelen komen er omdat vrijdag in een vogelopvangcentrum in Oostende vastgesteld is dat drie wilde vogels besmet waren met het H5N8 vogelgriepvirus. Dat bewijst dat het H5N8 vogelgriepvirus nu ook in België aanwezig is bij wilde vogels. Op advies van het FAVV heeft minister van Landbouw David Clarinval daarom aanvullende preventieve maatregelen genomen die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels in België. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers. De verplichte maatregelen die op 1 november waren opgelegd voor professionele pluimveehouders, blijven gelden. Een overzicht van alle maatregelen is terug te vinden op de website van het AgentschapVogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden, aldus het FAVV.