"Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe trekken zich terug uit de tweede stemcyclus. De verkiezingscommissie heeft die tweede stemcyclus bijgevolg afgesloten. Het is nu aan de Raad van Bestuur van de UGent om het verdere verloop van de verkiezingen vast te leggen.", meldt de Gentse universiteit.

Voor de stemming hadden Van de Walle en Van Herreweghe al aangegeven dat ze zich voor de laatste keer kandidaat stelden. Ze haalden met 60,34 procent de hoogste score van alle zeven stemrondes, maar door het groot aantal blanco stemmen haalden ze geen tweederdemeerderheid.

De opkomst van het kiespubliek lag wel hoger dan in de eerste stemronde van de tweede cyclus, stelt de universiteit. Van het zelfstandig academisch personeel (ZAP) bracht 73 procent een stem uit, van wie 38,7 procent blanco stemde. Bij het assisterend academisch personeel (AAP) ging het om 39,1 procent blanco stemmen, en bij het administratief en technisch personeel (ATP) om 34,2 procent. Van de 5.998 studenten die deelnamen, stemde 47 procent blanco.

Van de Walle is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

N-VA: Vereenvoudig de regels en verkies rector bij gewone meerderheid

Voor N-VA heeft de impasse aan de Universiteit Gent lang genoeg geduurd. Volgens onderwijsspecialist Koen Daniëls moet de universiteit dringend samen met de Vlaamse decreetgever rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Dat kan volgens Daniëls door de rector te laten verkiezen bij een gewone meerderheid zoals aan de andere universiteiten gebeurt en niet langer via een tweederdemeerderheid.

"De tijd is rijp om met iedereen de handen in elkaar te slaan om deze carrousel te stoppen", zegt N-VA-parlementslid Koen Daniëls aan Belga. Volgens hem kan ook de Vlaamse decreetgever "niet aan de kant blijven staan". "We kunnen niet aan de zijlijn kijken hoe deze belangrijke Vlaamse universiteit in chaos verkeert".

De Gentse universiteit moet volgens hem zo snel als mogelijk een nieuwe rector hebben. Concreet stelt Daniëls voor om de regels bij te sturen. Zo moet er komaf gemaakt worden met de vereiste tweederdemeerderheid. Daniëls: "Er moet gedacht worden aan een vereenvoudigde verkiezingsprocedure naar model van onze andere universiteiten: één rector die bij gewone meerderheid wordt verkozen en dan autonoom een beperkt team samenstelt waarbij gewaarborgd wordt dat in dat team beide genders voldoende vertegenwoordigd zijn".

"We moeten durven een einde stellen aan anachronistische tegenstellingen tussen vrijzinnigen en katholieken: laat ons dat bord eindelijk eens afvegen en met een propere lei starten met alleen nog mensen die alleen het belang van de UGent voor ogen hebben", besluit het N-VA-parlementslid.

"Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe trekken zich terug uit de tweede stemcyclus. De verkiezingscommissie heeft die tweede stemcyclus bijgevolg afgesloten. Het is nu aan de Raad van Bestuur van de UGent om het verdere verloop van de verkiezingen vast te leggen.", meldt de Gentse universiteit. Voor de stemming hadden Van de Walle en Van Herreweghe al aangegeven dat ze zich voor de laatste keer kandidaat stelden. Ze haalden met 60,34 procent de hoogste score van alle zeven stemrondes, maar door het groot aantal blanco stemmen haalden ze geen tweederdemeerderheid. De opkomst van het kiespubliek lag wel hoger dan in de eerste stemronde van de tweede cyclus, stelt de universiteit. Van het zelfstandig academisch personeel (ZAP) bracht 73 procent een stem uit, van wie 38,7 procent blanco stemde. Bij het assisterend academisch personeel (AAP) ging het om 39,1 procent blanco stemmen, en bij het administratief en technisch personeel (ATP) om 34,2 procent. Van de 5.998 studenten die deelnamen, stemde 47 procent blanco. Van de Walle is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. Voor N-VA heeft de impasse aan de Universiteit Gent lang genoeg geduurd. Volgens onderwijsspecialist Koen Daniëls moet de universiteit dringend samen met de Vlaamse decreetgever rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Dat kan volgens Daniëls door de rector te laten verkiezen bij een gewone meerderheid zoals aan de andere universiteiten gebeurt en niet langer via een tweederdemeerderheid. "De tijd is rijp om met iedereen de handen in elkaar te slaan om deze carrousel te stoppen", zegt N-VA-parlementslid Koen Daniëls aan Belga. Volgens hem kan ook de Vlaamse decreetgever "niet aan de kant blijven staan". "We kunnen niet aan de zijlijn kijken hoe deze belangrijke Vlaamse universiteit in chaos verkeert". De Gentse universiteit moet volgens hem zo snel als mogelijk een nieuwe rector hebben. Concreet stelt Daniëls voor om de regels bij te sturen. Zo moet er komaf gemaakt worden met de vereiste tweederdemeerderheid. Daniëls: "Er moet gedacht worden aan een vereenvoudigde verkiezingsprocedure naar model van onze andere universiteiten: één rector die bij gewone meerderheid wordt verkozen en dan autonoom een beperkt team samenstelt waarbij gewaarborgd wordt dat in dat team beide genders voldoende vertegenwoordigd zijn". "We moeten durven een einde stellen aan anachronistische tegenstellingen tussen vrijzinnigen en katholieken: laat ons dat bord eindelijk eens afvegen en met een propere lei starten met alleen nog mensen die alleen het belang van de UGent voor ogen hebben", besluit het N-VA-parlementslid.