De Belgian Cockpit Association (BeCA), de Belgische pilotenorganisatie, roept alle lijnpiloten op om deel te nemen aan de algemene staking op 30 januari. De organisatie heeft het over "het incoherente regeringsbeleid" rond de pensioenplannen en "een totaal onverantwoord hervormingsproject". "Het koudweg afschaffen van het speciale pensioenstelsel blijft onaanvaardbaar voor het vliegend personeel, dat zijn boosheid dan ook niet opzij kan schuiven", klinkt het in een mededeling op de website van BeCA. De organisatie erkent dat een hervorming nodig is, maar dan wel in overleg en "rekening houdend met de specificiteiten van het pilotenberoep".

Hoe groot de impact van de oproep zal zijn, is niet duidelijk. Maar Erwin De Deyn, voorzitter van het BBTK, heeft het over "een enorm belangrijk signaal". Hij verwacht dat er die dag sowieso zware hinder zal zijn voor het luchtverkeer in ons land. "De oproep is tamelijk uniek. Zij zijn immers geen vakbond."

BeCA vertegenwoordigt zowat 800 lijnpiloten en luchtvaartingenieurs, van CargoBe, EAT/DHL, Brussels Airlines, Thomas Cook Airlines, TUI/Jetairfly, TNT Airways en VLM. De Deyn beklemtoonde dat het niet

noodzakelijk Belgische luchtvaartmaatschappijen zijn die zullen getroffen worden: "in principe kunnen alle piloten vanop Belgische luchthavens aan de actie deelnemen". (Belga/INM)

De Belgian Cockpit Association (BeCA), de Belgische pilotenorganisatie, roept alle lijnpiloten op om deel te nemen aan de algemene staking op 30 januari. De organisatie heeft het over "het incoherente regeringsbeleid" rond de pensioenplannen en "een totaal onverantwoord hervormingsproject". "Het koudweg afschaffen van het speciale pensioenstelsel blijft onaanvaardbaar voor het vliegend personeel, dat zijn boosheid dan ook niet opzij kan schuiven", klinkt het in een mededeling op de website van BeCA. De organisatie erkent dat een hervorming nodig is, maar dan wel in overleg en "rekening houdend met de specificiteiten van het pilotenberoep". Hoe groot de impact van de oproep zal zijn, is niet duidelijk. Maar Erwin De Deyn, voorzitter van het BBTK, heeft het over "een enorm belangrijk signaal". Hij verwacht dat er die dag sowieso zware hinder zal zijn voor het luchtverkeer in ons land. "De oproep is tamelijk uniek. Zij zijn immers geen vakbond." BeCA vertegenwoordigt zowat 800 lijnpiloten en luchtvaartingenieurs, van CargoBe, EAT/DHL, Brussels Airlines, Thomas Cook Airlines, TUI/Jetairfly, TNT Airways en VLM. De Deyn beklemtoonde dat het niet noodzakelijk Belgische luchtvaartmaatschappijen zijn die zullen getroffen worden: "in principe kunnen alle piloten vanop Belgische luchthavens aan de actie deelnemen". (Belga/INM)