Eerder deze week stapte ook senaatsfractieleider Jurgen Ceder uit de partij.
Vlaams parlementslid Erik Arckens (49) heeft vrijdag ontslag genomen uit Vlaams Belang. "Ik wens geen deel meer uit te maken van een vereniging die zichzelf opeet, haar beste elementen op georganiseerde wijze buitenpest of totaal degouteert. Een partij waar de kuddegeest en de lafheid overheersen", stelt hij. Arckens zetelt voortaan als onafhankelijke in het Vlaams parlement.

ShowprocesArckens verwijst als redenen voor zijn ontslag naar Johan Sanctorum, de tekstschrijver en medewerker van partijvoorzitter Bruno Valkeniers die de kritische stemmen binnen de partij onder een pseudoniem in de vernieling schreef, naar de perslekken vanuit het partijbestuur tegen mogelijke dissidenten en naar het showproces om Francis Van den Eynde om zijn Belfortploeg uit de partij te zetten.

Hij gaat zich nu beraden over zijn politieke toekomst. Hij zal in elk geval contact opnemen met Francis Van den Eynde om na te gaan wat de precieze doelstellingen en plannen zijn van de Belfortploeg. De Gentse dissidente beweging kondigde begin deze week aan afdelingen te willen oprichten in andere provincies.

Tweede keer ontslag In november 2009 nam Arckens al eens ontslag uit het Vlaams Belang, maar trok dat de dag nadien terug in. "Ik heb toen in alle talen gezwegen over de werkelijke reden van mijn optreden: achter mijn rug (ik ben degene die zich in de partij bezig hield met cultuur) wou de partij grondig snoeien in de kunstsubsidies van de Vlaamse Gemeenschap. (...) Ik heb me toen laten overhalen om toch nog te blijven. Maar dat was een fout. Mijn motivatie is sindsdien gebroken", erkent hij.

Arckens werkte van 1995 tot 1999 op de studiedienst van het Vlaams Belang. Hij zetelde van 1999 tot 2004 in het Brussels parlement en sinds 2004 in het Vlaams parlement. Hij is het vijfde parlementslid dat verkozen is op een Vlaams Belanglijst en nu als onafhankelijke zetelt. In het Vlaams parlement werd hij voorgegaan door Karim Van Overmeire. In het Brussels parlement maken twee van de drie verkozenen geen deel meer uit van de Vlaams Belangfractie: Johan Demol en Geert Van Linter. Eerder deze week stapte ook senaatsfractieleider Jurgen Ceder uit de partij. (Belga/TE)

Eerder deze week stapte ook senaatsfractieleider Jurgen Ceder uit de partij. Vlaams parlementslid Erik Arckens (49) heeft vrijdag ontslag genomen uit Vlaams Belang. "Ik wens geen deel meer uit te maken van een vereniging die zichzelf opeet, haar beste elementen op georganiseerde wijze buitenpest of totaal degouteert. Een partij waar de kuddegeest en de lafheid overheersen", stelt hij. Arckens zetelt voortaan als onafhankelijke in het Vlaams parlement. ShowprocesArckens verwijst als redenen voor zijn ontslag naar Johan Sanctorum, de tekstschrijver en medewerker van partijvoorzitter Bruno Valkeniers die de kritische stemmen binnen de partij onder een pseudoniem in de vernieling schreef, naar de perslekken vanuit het partijbestuur tegen mogelijke dissidenten en naar het showproces om Francis Van den Eynde om zijn Belfortploeg uit de partij te zetten. Hij gaat zich nu beraden over zijn politieke toekomst. Hij zal in elk geval contact opnemen met Francis Van den Eynde om na te gaan wat de precieze doelstellingen en plannen zijn van de Belfortploeg. De Gentse dissidente beweging kondigde begin deze week aan afdelingen te willen oprichten in andere provincies. Tweede keer ontslag In november 2009 nam Arckens al eens ontslag uit het Vlaams Belang, maar trok dat de dag nadien terug in. "Ik heb toen in alle talen gezwegen over de werkelijke reden van mijn optreden: achter mijn rug (ik ben degene die zich in de partij bezig hield met cultuur) wou de partij grondig snoeien in de kunstsubsidies van de Vlaamse Gemeenschap. (...) Ik heb me toen laten overhalen om toch nog te blijven. Maar dat was een fout. Mijn motivatie is sindsdien gebroken", erkent hij. Arckens werkte van 1995 tot 1999 op de studiedienst van het Vlaams Belang. Hij zetelde van 1999 tot 2004 in het Brussels parlement en sinds 2004 in het Vlaams parlement. Hij is het vijfde parlementslid dat verkozen is op een Vlaams Belanglijst en nu als onafhankelijke zetelt. In het Vlaams parlement werd hij voorgegaan door Karim Van Overmeire. In het Brussels parlement maken twee van de drie verkozenen geen deel meer uit van de Vlaams Belangfractie: Johan Demol en Geert Van Linter. Eerder deze week stapte ook senaatsfractieleider Jurgen Ceder uit de partij. (Belga/TE)