Ook elders veel schade door het zware onweer

© Belga

De zware storm van donderdag heeft niet alleen veel menselijk leed veroorzaakt op de weide van Pukkelpop.

Het noodweer richtte ook veel schade aan in de fruitteeltsector in Limburg en Vlaams-Brabant.

Volgens de Boerenbond is in deze gebieden minstens de helft van de peren- en appeloogst verloren gegaan. De hevige storm rukte hectares boomgaarden om en door de hagel is er veel fruit, die oogstklaar was, van de bomen gewaaid.

Door de zware neerslag raakt de tarweoogst ook verder achterop en is het gemaaide gras op de velden niet meer bruikbaar om er hooi van te maken. De hagelbuien beschadigden daarnaast ook de maïs.

Rampenfonds
“Het menselijke leed dat gisteren werd veroorzaakt, is natuurlijke de eerste prioriteit”, aldus de Boerenbond, die haar medeleven betuigt met de slachtoffers van de storm. De organisatie vraagt echter ook dat de overheid de procedure opstart om deze uitzonderlijke storm te laten erkennen als landbouwramp en algemene ramp.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zal de federale overheid vragen om de procedure voor een erkenning als nationale ramp op te starten. Op die manier zou een tussenkomst van het rampenfonds mogelijk zijn.

Op de wegDoor de wateroverlast stond op de Belgische wegen donderdagavond bijna 300 kilometer file. In Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel was de impact het grootst, omdat de ergste regenbuien daar middenin de avondspits vielen.

Ook het treinverkeer was in heel het land verstoord. Twee spoorwegovergangen tussen de stations van Aat en Leuze werden door de bliksem getroffen. En op de spoorlijn Halle en Mechelen deed zich een wegverzakking voor.

Atomium
In het Atomium in Brussel liep het elektriciteitssysteem onder. Het is buiten werking, waardoor het Atomium vrijdag uitzonderlijk gesloten is.

“Vanaf zaterdag 20 augustus zal het Atomium normaal gezien opnieuw zijn deuren openen om in de beste omstandigheden zijn bezoekers te ontvangen”, luidt het.

9.800 noodoproepen in Brussel
De Brusselse brandweer kreeg tussen 17.00 uur en vrijdagochtend 08.00 uur in totaal 9.800 telefonische oproepen. Ook in Halle, Vilvoorde en de regio Leuven hield het onweer lelijk huis. Vrijdagochtend waren de brandweer en gemeentediensten in Vilvoorde en Leuven nog ettelijke uren in de weer met de oproepen die nog niet beantwoord konden worden.

Veel noodoproepen hadden te maken met omgewaaide bomen op auto’s of huizen, ondergelopen kelders of weggewaaide daken.

Pluviograaf kon niet volgen De gemeente Grimbergen kondigde het gemeentelijk rampenplan af. Een pluviometer bij de Volkssterrenwacht MIRA slikte 68 liter water of bijna 10 procent van het jaargemiddelde voor die regio. Het regende zo hard dat de pluviograaf (de mechanische registratie van de neerslag) en het elektronisch weerstation niet meer konden volgen, zegt MIRA. Beide registreerden slechts een deel van de totale regen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content