Fans van de Rode Duivels kregen overal hetzelfde advies: als je op groot scherm naar een wedstrijd gaat kijken, vertel dat dan vooral niet op Facebook of Twitter. Want de dieven lezen mee. Thuisblijven is natuurlijk het veiligst, maar voor wie toch per se naar buiten wil: laat de lichten en de televisie aan, kwestie van potentiële boeven weg te jagen. En natuurlijk is er nog het alarmsysteem, een advies dat bewakingsfirma's graag geven.

Zij kwamen met indrukwekkende cijfers opdraven: Securitas zag tijdens de eerste twee groepswedstrijden van de Belgen 11 procent meer inbraken in ons land. En sectorgenoot Verisure zag het aantal meldingen tijdens België-Rusland zelfs stijgen met een kwart.

Minder inbraken

Bizar genoeg merkte de politie daar totaal niets van. Knack belde naar acht verschillende lokale politiezones (van Aalst tot Zuiderkempen) en nergens werd een piek vastgesteld. In de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek sloegen ze aan het tellen: tegenover juni 2013 waren er afgelopen maand zelfs minder inbraken. En ook in Antwerpen merkte de politie een daling, zegt commissaris Fons Bastiaenssens. 'We hebben een kleine steekproef gedaan. Tussen 1 en 24 juni waren er gemiddeld twaalf inbraken in Antwerpen. Op de dag van de eerste groepswedstrijd waren het er maar zeven, en bij de tweede wedstrijd tien. Ook dieven houden van voetbal, zeker?' (SVDB)

Fans van de Rode Duivels kregen overal hetzelfde advies: als je op groot scherm naar een wedstrijd gaat kijken, vertel dat dan vooral niet op Facebook of Twitter. Want de dieven lezen mee. Thuisblijven is natuurlijk het veiligst, maar voor wie toch per se naar buiten wil: laat de lichten en de televisie aan, kwestie van potentiële boeven weg te jagen. En natuurlijk is er nog het alarmsysteem, een advies dat bewakingsfirma's graag geven. Zij kwamen met indrukwekkende cijfers opdraven: Securitas zag tijdens de eerste twee groepswedstrijden van de Belgen 11 procent meer inbraken in ons land. En sectorgenoot Verisure zag het aantal meldingen tijdens België-Rusland zelfs stijgen met een kwart.Bizar genoeg merkte de politie daar totaal niets van. Knack belde naar acht verschillende lokale politiezones (van Aalst tot Zuiderkempen) en nergens werd een piek vastgesteld. In de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek sloegen ze aan het tellen: tegenover juni 2013 waren er afgelopen maand zelfs minder inbraken. En ook in Antwerpen merkte de politie een daling, zegt commissaris Fons Bastiaenssens. 'We hebben een kleine steekproef gedaan. Tussen 1 en 24 juni waren er gemiddeld twaalf inbraken in Antwerpen. Op de dag van de eerste groepswedstrijd waren het er maar zeven, en bij de tweede wedstrijd tien. Ook dieven houden van voetbal, zeker?' (SVDB)