Het voorstel van financieringswet dat Bart De Wever heeft uitgewerkt, straft Wallonië. Dat zegt Waals minister-president Rudy Demotte (PS).

Tijdens zijn opdracht als koninklijk verduidelijker werkte de N-VA-voorzitter een voorstel uit van nieuwe financieringswet, die de geldstromen in België tussen het federale niveau en de deelstaten regelt. De Wever heeft voor zijn voorstel al vanuit verschillende hoeken kritiek gekregen.

Ook Demotte hekelt het voorstel. In een gesprek met de openbare omroep zei hij dinsdag dat het voorstel van De Wever Wallonië bestraft, ook als het gewest een beter beleid voert. Hij wil dat de nieuwe financieringsregeling een rechtvaardig bonus-malussysteem bevat.

'Geen bonus voor beter beleid'

Als Vlaanderen slechte beslissingen zou nemen, zou Vlaanderen volgens het voorstel van De Wever meer geld krijgen, aldus Demotte. 'Als Wallonië een nog beter beleid zou voeren inzake werkgelegenheid, krijgt het daar geen bonus voor. Minder geld voor betere resultaten, dat is geen responsabilisering', aldus de minister-president.

Volgens Demotte kloppen de cijfers in het voorstel niet en is het aan experts van de Nationale Bank en het Planbureau om ze uit te klaren. In een vrije tribune die hij maandag verspreidde, ontkent De Wever dat hij zich vergist zou hebben.

Hij hekelt dat zijn amper één week oude compromisvoorstel 'alle remmen heeft losgegooid ter linkerzijde om het debat te versmallen tot een welles niets over cijfers. 'En dat op een intellectueel oneerlijke wijze'.

Het voorstel van financieringswet dat Bart De Wever heeft uitgewerkt, straft Wallonië. Dat zegt Waals minister-president Rudy Demotte (PS).Tijdens zijn opdracht als koninklijk verduidelijker werkte de N-VA-voorzitter een voorstel uit van nieuwe financieringswet, die de geldstromen in België tussen het federale niveau en de deelstaten regelt. De Wever heeft voor zijn voorstel al vanuit verschillende hoeken kritiek gekregen.Ook Demotte hekelt het voorstel. In een gesprek met de openbare omroep zei hij dinsdag dat het voorstel van De Wever Wallonië bestraft, ook als het gewest een beter beleid voert. Hij wil dat de nieuwe financieringsregeling een rechtvaardig bonus-malussysteem bevat. 'Geen bonus voor beter beleid' Als Vlaanderen slechte beslissingen zou nemen, zou Vlaanderen volgens het voorstel van De Wever meer geld krijgen, aldus Demotte. 'Als Wallonië een nog beter beleid zou voeren inzake werkgelegenheid, krijgt het daar geen bonus voor. Minder geld voor betere resultaten, dat is geen responsabilisering', aldus de minister-president.Volgens Demotte kloppen de cijfers in het voorstel niet en is het aan experts van de Nationale Bank en het Planbureau om ze uit te klaren. In een vrije tribune die hij maandag verspreidde, ontkent De Wever dat hij zich vergist zou hebben. Hij hekelt dat zijn amper één week oude compromisvoorstel 'alle remmen heeft losgegooid ter linkerzijde om het debat te versmallen tot een welles niets over cijfers. 'En dat op een intellectueel oneerlijke wijze'.