PS en Ecolo kwamen eind vorige week met een nota met daarin de grote lijnen van een mogelijk bestuursakkoord tussen de twee partijen. Maar de socialisten en groenen hebben samen geen meerderheid in het Waals parlement. Ze willen een minderheidsregering vormen, de zogenaamde 'klaprooscoalitie', gebaseerd op consultatie met het middenveld en steun van parlementsleden uit andere fracties.

Op de extreemlinkse PVDA en de liberalen van MR hoefden de groenen en de socialisten alvast niet te rekenen. De MR wil niet weten van een minderheidsregering, de PVDA noemde de tekst 'op maat gemaakt' van CDH. PVDA en MR schoten de tekst al af, en dus hoopten Elio Di Rupo en co op een bocht van de CDH, die vlak na de verkiezingen al lieten weten dat ze op alle niveaus de oppositie verkiezen.

Maar die bocht komt er uiteindelijk niet, blijkt na overleg dinsdagmorgen. Het CDH besliste vlak na de verkiezingen al dat ze deze legislatuur vanop de oppositiebanken zou uitzitten, en blijft daar ook bij, aldus ontslagnemend Waals minister van Gezondheid Alda Greoli. 'De redenen waarom we op 5 juni voor de oppositie hebben gekozen, zoals respect voor de kiezer, blijven dezelfde', zei ze dinsdag na afloop van het partijbestuur. 'Het is niet de leegte van deze nota die ons van gedachten zal kunnen veranderen', luidt het.

PS en Ecolo kwamen eind vorige week met een nota met daarin de grote lijnen van een mogelijk bestuursakkoord tussen de twee partijen. Maar de socialisten en groenen hebben samen geen meerderheid in het Waals parlement. Ze willen een minderheidsregering vormen, de zogenaamde 'klaprooscoalitie', gebaseerd op consultatie met het middenveld en steun van parlementsleden uit andere fracties.Op de extreemlinkse PVDA en de liberalen van MR hoefden de groenen en de socialisten alvast niet te rekenen. De MR wil niet weten van een minderheidsregering, de PVDA noemde de tekst 'op maat gemaakt' van CDH. PVDA en MR schoten de tekst al af, en dus hoopten Elio Di Rupo en co op een bocht van de CDH, die vlak na de verkiezingen al lieten weten dat ze op alle niveaus de oppositie verkiezen.Maar die bocht komt er uiteindelijk niet, blijkt na overleg dinsdagmorgen. Het CDH besliste vlak na de verkiezingen al dat ze deze legislatuur vanop de oppositiebanken zou uitzitten, en blijft daar ook bij, aldus ontslagnemend Waals minister van Gezondheid Alda Greoli. 'De redenen waarom we op 5 juni voor de oppositie hebben gekozen, zoals respect voor de kiezer, blijven dezelfde', zei ze dinsdag na afloop van het partijbestuur. 'Het is niet de leegte van deze nota die ons van gedachten zal kunnen veranderen', luidt het.