Dat zegt professor dokter Lieven Annemans, gezondheidseconoom in een debat met Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in Z-Talk Goossens.

"We slagen er niet altijd in om voldoende kwaliteit te leveren", meent Annemans. "Patiënten verdwijnen al te vaak in de tweedelijnszorg (bij specialisten). Niemand bewaart op die manier het overzicht van wat er met een bepaalde patiënt gebeurt. Zo kan het dat die geneesmiddelen dubbel gebruikt, onder een andere naam. "

Professor Annemans kaart ook aan dat het nog erger wordt als de patiënt een speelbal wordt van gezondheidszorg. "Zo worden er mensen geopereerd, bij wie de operatie nog jarenlang had uitgesteld kunnen worden. Huisartsen krijgen vaak ook een deel van de 'opbrengst' die specialisten hem toebedelen als hij patiënten naar hen doorverwijst."

Annemans haalt ook een studie aan die aantoont dat heel wat artsen in ziekenhuizen worden aangemaand om voldoende ingrepen te verzorgen. "

Bekijk het fragment uit Z-Talk Goossens

Minister Vandeurzen geeft toe dat Vlaanderen zeer beperkt is in haar mogelijkheden om verspilling tegen te gaan. Gezondheidszorg is immers een prestatiegebonden systeem en daarin is Vlaanderen niet aanwezig.

Aanleiding voor het gesprek is de eerstelijnsconferentie, die in december op het getouw staat. Hierin zou een kader moeten worden geschetst, van hoe de eerstelijnszorg in Vlaanderen er in de toekomst moet uitzien.

Bekijk de volledige uitzending van Z-talk Goossens met gezondheidseconoom Lieven Annemans en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Dat zegt professor dokter Lieven Annemans, gezondheidseconoom in een debat met Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in Z-Talk Goossens. "We slagen er niet altijd in om voldoende kwaliteit te leveren", meent Annemans. "Patiënten verdwijnen al te vaak in de tweedelijnszorg (bij specialisten). Niemand bewaart op die manier het overzicht van wat er met een bepaalde patiënt gebeurt. Zo kan het dat die geneesmiddelen dubbel gebruikt, onder een andere naam. " Professor Annemans kaart ook aan dat het nog erger wordt als de patiënt een speelbal wordt van gezondheidszorg. "Zo worden er mensen geopereerd, bij wie de operatie nog jarenlang had uitgesteld kunnen worden. Huisartsen krijgen vaak ook een deel van de 'opbrengst' die specialisten hem toebedelen als hij patiënten naar hen doorverwijst." Annemans haalt ook een studie aan die aantoont dat heel wat artsen in ziekenhuizen worden aangemaand om voldoende ingrepen te verzorgen. " Bekijk het fragment uit Z-Talk Goossens Minister Vandeurzen geeft toe dat Vlaanderen zeer beperkt is in haar mogelijkheden om verspilling tegen te gaan. Gezondheidszorg is immers een prestatiegebonden systeem en daarin is Vlaanderen niet aanwezig. Aanleiding voor het gesprek is de eerstelijnsconferentie, die in december op het getouw staat. Hierin zou een kader moeten worden geschetst, van hoe de eerstelijnszorg in Vlaanderen er in de toekomst moet uitzien.