Ewald Pironet

‘Onze Europese economie is nog steeds ziek’

Zonder de doping van de massale geldcreatie zou onze economie helemaal in het slop zitten, zo bekent hoofdeconoom Peter Praet van de ECB volgens Ewald Pironet.

'Onze Europese economie is nog steeds ziek'
© Knack

Voor het eerst zegt een topman van de Europese Centrale Bank het klaar duidelijk: ‘Er is geen plan B’. En die topman is niet de eerste de beste: Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB en na voorzitter Mario Draghi de tweede belangrijkste man. Hij antwoordt op een vraag die bij vele economen leeft, zeker bij Geert Noels. Die stelde ze vorige maand in een opinieverhaal in zakenkrant De Tijd, als één van de ‘zeven stoute vragen’ aan Mario Draghi en zijn directeurs: de ECB pompt maandelijks 60 miljard euro in de economie, maar wat als dit niet zorgt voor een economische opleving, zoals we bijvoorbeeld zien in Japan? Is er dan een plan B? ‘Er is geen plan B’, zegt Praet nu in een interview met Knack, ‘er is maar één plan’. Dat weten we dan.

Praet zegt duidelijk dat de ECB zeker tot maart 2017 verder zal gaan met elk maand 60 miljard euro in de economie te pompen en voegt er aan toe: ‘en indien nodig nog langer’. Dat is dan ook duidelijk: het ECB-beleid kan nog langer worden aangehouden. Tot maart volgend jaar zal er in totaal 1,5 biljoen euro (1.500.000.000.000 euro) worden bijgedrukt en in de economie worden gepompt en als er dan nog geen echt resultaat te zien is, kan het ook 3 biljoen worden of 10 biljoen – wie weet. Praet beseft ook wel dat de ECB niet eindeloos daarmee door kan gaan: ‘We moeten opletten dat we door het verschuiven van de horizon de geloofwaardigheid van de ECB niet in het gevaar brengen’, zo zegt hij. Dat is zo. Bij sommige economen is de geloofwaardigheid nu al ernstig aangetast.

Praet geeft in het interview met Knack een aantal elementen aan waarom het ECB-beleid (nog) niet werkt, zoals de daling van de olieprijzen en de mindere economische prestaties van de groeilanden. Maar hij stipt nog een andere belangrijke reden aan: ‘De ECB heeft gedaan wat ze moest doen, maar het monetaire beleid kan niet alle problemen oplossen (…) Om uit de crisis de geraken is het cruciaal dat ook andere autoriteiten hun huiswerk doen.’ Hij heeft daar een punt, al zijn economen verdeeld over wat er precies moet gebeuren: meer besparen, zoals de Europese Unie aan de lidstaten oplegt, of met de lage rentestand juist meer investeren, zodat de economie langs die weg wordt aangezwengeld, waar bijvoorbeeld Paul De Grauwe voor pleit? Of nog iets anders, want zet twee economen samen en je krijgt drie meningen, zo luidt de boutade.

Hoe dan ook meent Praet dat onze economie er veel slechter aan toe zou zijn als de ECB niet het beleid zou voeren dat ze nu voert. Hij is ervan overtuigd dat we dan in een depressie zouden zitten. Dat is een bekentenis: zonder de doping van de massale geldcreatie zou onze economie helemaal in het slop zitten. Fundamenteel is onze Europese economie dus nog steeds ziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content