Momenteel onderhandelen advocaten van de overheid en van eigenaar NV Immoveld over een vervroegde stopzetting. Het contract stipuleert echter dat geen van beide partijen de overeenkomst voor 2021 mag beëindigen. Als dat toch gebeurt, moet de huurprijs - jaarlijks 275.000 euro - tot de einddatum betaald worden.

Alle vingers wijzen naar voormalig cultuurminister Bert Anciaux(SP.A), aldus De Standaard. Hij sloot de overeenkomst in zijn eentje af, ondanks negatief advies van de inspectie van Financiën en weigering van toenmalig minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open vld).

"U hebt een onwettige rechtshandeling gesteld", schreef Van Mechelen destijds aan Anciaux. "Door dit contract af te sluiten, hebt u zich verbonden tot de betaling van 3,2 miljoen euro in de komende jaren. U hebt een contract afgesloten voor een project waarvan de financiële modaliteiten nog niet zeker zijn."

Het contract bevatte een handtekening en was bijgevolg bindend. De eigenaar kon procederen als het niet gevolgd werd, zo verklaart een betrokkene in de krant waarom de ministerraad toch groen licht gaf.

Anciaux zelf bevestigt de gang van zaken. "Het contract is nadien op de ministerraad goedgekeurd. De regering kiest unaniem: soms van harte en soms niet. Wie dit stemde, maar tegen zijn zin, was een slappe minister", besluit hij. (Belga/JH)

Momenteel onderhandelen advocaten van de overheid en van eigenaar NV Immoveld over een vervroegde stopzetting. Het contract stipuleert echter dat geen van beide partijen de overeenkomst voor 2021 mag beëindigen. Als dat toch gebeurt, moet de huurprijs - jaarlijks 275.000 euro - tot de einddatum betaald worden. Alle vingers wijzen naar voormalig cultuurminister Bert Anciaux(SP.A), aldus De Standaard. Hij sloot de overeenkomst in zijn eentje af, ondanks negatief advies van de inspectie van Financiën en weigering van toenmalig minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open vld). "U hebt een onwettige rechtshandeling gesteld", schreef Van Mechelen destijds aan Anciaux. "Door dit contract af te sluiten, hebt u zich verbonden tot de betaling van 3,2 miljoen euro in de komende jaren. U hebt een contract afgesloten voor een project waarvan de financiële modaliteiten nog niet zeker zijn." Het contract bevatte een handtekening en was bijgevolg bindend. De eigenaar kon procederen als het niet gevolgd werd, zo verklaart een betrokkene in de krant waarom de ministerraad toch groen licht gaf. Anciaux zelf bevestigt de gang van zaken. "Het contract is nadien op de ministerraad goedgekeurd. De regering kiest unaniem: soms van harte en soms niet. Wie dit stemde, maar tegen zijn zin, was een slappe minister", besluit hij. (Belga/JH)