Het onweer dat over delen van het land is getrokken, heeft vooral wateroverlast veroorzaakt en bomen omvergeblazen op de Vlaamse snelwegen. Dat werd vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum, dat waarschuwt voor het risico op aquaplaning. Er werden geen zware ongevallen gemeld.

Op verschillende plaatsen op de snelwegen in West- en Oost-Vlaanderen ontstond wateroverlast door het onweer, zoals op de E17 in Kortrijk en in de regio van Gent. Op de E313 naar Hasselt, ter hoogte van Meerhout in de provincie Antwerpen, versperde een omgewaaide boom de volledige rijbaan. De hinder duurde er ongeveer een half uur.

Verder noteerde het Vlaams Verkeerscentrum ook wateroverlast op verschillende plaatsen op de snelwegen in Vlaams-Brabant en Antwerpen. De provincie Limburg bleef volgens het Verkeerscentrum nagenoeg gespaard.

Vliegverkeer verstoord op Brussels Airport
Het vliegverkeer op Brussels Airport liep door het felle onweer ook vertraging op. Door de onweerszone die over het land trok, zijn immers maatregelen getroffen voor de veiligheid van het
personeel op de grond. De reizigers lopen geen enkel risico, beklemtoonde een woordvoerder van de luchthaven.

De cabine van een vliegtuig is gebouwd op de wijze van een kooi van Faraday, zodat de inzittenden en de elektrische apparatuur voor de bliksem beschermd zijn. In het geval van onweer, loopt het personeel dat op de grond actief is rond het vliegtuig, evenwel het risico door de bliksem getroffen te worden. Een aantal activiteiten zijn bij een onweer dan ook opgeschort.

Hevige onweders in Frankrijk en Nederland
Ook Frankrijk en Nederland blijven niet van onweders gespaard. Zo teisterden felle regen en rukwinden het noorden en zuidwesten van Frankrijk. Ongeveer 144.000 gezinnen zaten zaterdag in Frankrijk zonder stroom, meldde de maatschappij ERDF, die meer dan 500 technici uitstuurde.

In het departement Gironde deed de brandweer ruim duizend interventies, vooral voor omgevallen bomen, losgerukte kabels, overstromingen en kortsluitingen. Tussen Parijs en Bordeaux bleven verscheidene hogesnelheidstreinen zaterdag in stations stilstaan en hadden andere treinen uren vertraging. In de streek van Bordeaux moesten meer dan 600 kampeerders geëvacueerd worden.

De klokkentoren van Pauillac, bij Bordeaux, viel vrijdagnacht op een naburig huis om, meldde de radiozender France Info. De 70-jarige bewoonster raakte daarbij zwaargewond.

In Nederland riep de brandweer in de provincie Limburg de mensen zaterdagochtend op niet de straat op te gaan en buitenstaande spullen goed vast te zetten of naar binnen te brengen. Rond 11 uur begon het in Nederlands-Limburg op veel plaatsen hevig te onweren.

De Nederlandse weerdienst KNMI gaf code oranje af voor de drie zuidelijke provincies, een waarschuwing voor extreem weer in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. (Belga/INM)

Het onweer dat over delen van het land is getrokken, heeft vooral wateroverlast veroorzaakt en bomen omvergeblazen op de Vlaamse snelwegen. Dat werd vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum, dat waarschuwt voor het risico op aquaplaning. Er werden geen zware ongevallen gemeld. Op verschillende plaatsen op de snelwegen in West- en Oost-Vlaanderen ontstond wateroverlast door het onweer, zoals op de E17 in Kortrijk en in de regio van Gent. Op de E313 naar Hasselt, ter hoogte van Meerhout in de provincie Antwerpen, versperde een omgewaaide boom de volledige rijbaan. De hinder duurde er ongeveer een half uur. Verder noteerde het Vlaams Verkeerscentrum ook wateroverlast op verschillende plaatsen op de snelwegen in Vlaams-Brabant en Antwerpen. De provincie Limburg bleef volgens het Verkeerscentrum nagenoeg gespaard.Vliegverkeer verstoord op Brussels Airport Het vliegverkeer op Brussels Airport liep door het felle onweer ook vertraging op. Door de onweerszone die over het land trok, zijn immers maatregelen getroffen voor de veiligheid van het personeel op de grond. De reizigers lopen geen enkel risico, beklemtoonde een woordvoerder van de luchthaven. De cabine van een vliegtuig is gebouwd op de wijze van een kooi van Faraday, zodat de inzittenden en de elektrische apparatuur voor de bliksem beschermd zijn. In het geval van onweer, loopt het personeel dat op de grond actief is rond het vliegtuig, evenwel het risico door de bliksem getroffen te worden. Een aantal activiteiten zijn bij een onweer dan ook opgeschort. Hevige onweders in Frankrijk en Nederland Ook Frankrijk en Nederland blijven niet van onweders gespaard. Zo teisterden felle regen en rukwinden het noorden en zuidwesten van Frankrijk. Ongeveer 144.000 gezinnen zaten zaterdag in Frankrijk zonder stroom, meldde de maatschappij ERDF, die meer dan 500 technici uitstuurde. In het departement Gironde deed de brandweer ruim duizend interventies, vooral voor omgevallen bomen, losgerukte kabels, overstromingen en kortsluitingen. Tussen Parijs en Bordeaux bleven verscheidene hogesnelheidstreinen zaterdag in stations stilstaan en hadden andere treinen uren vertraging. In de streek van Bordeaux moesten meer dan 600 kampeerders geëvacueerd worden. De klokkentoren van Pauillac, bij Bordeaux, viel vrijdagnacht op een naburig huis om, meldde de radiozender France Info. De 70-jarige bewoonster raakte daarbij zwaargewond. In Nederland riep de brandweer in de provincie Limburg de mensen zaterdagochtend op niet de straat op te gaan en buitenstaande spullen goed vast te zetten of naar binnen te brengen. Rond 11 uur begon het in Nederlands-Limburg op veel plaatsen hevig te onweren. De Nederlandse weerdienst KNMI gaf code oranje af voor de drie zuidelijke provincies, een waarschuwing voor extreem weer in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. (Belga/INM)