Vakbonden en directie van de NMBS hebben dinsdag een ontwerp van sociaal akkoord bereikt voor NMBS Logistics, de goederenafdeling van de spoorwegmaatschappij.

Het dossier over de filialisering van de cargo-activiteit sleept al
aan sinds november 2008. De Europese Unie keurde een
herstelplan voor de afdeling goed, maar het bleef wachten op een akkoord tussen de sociale partners.

De voorbije maanden raakten ze het eens over delen van het sociaal plan, maar er bleven struikelblokken. De grootste hindernis was het statuut bij de rangeerstations.

De vakbonden willen niet dat het personeel dat instaat voor het sorteren en koppelen van de goederentreinen in een privé-bedrijf terechtkomt.

Na bemiddeling van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte
(CD&V) raakten beide partijen het eens dat die activiteiten binnen de NMBS blijven.

Statutaire tewerkstelling

Volgens Jos Digneffe van ACOD Spoor hebben de bonden de bevestiging gekregen dat de 531 betrokken personeelsleden volledig statutair tewerkgesteld zullen blijven.

De tekst moet nog worden goedgekeurd door de vakbonden. Het ACV spreekt er zich over uit op 28 oktober. Het ACOD doet dat op 4 november. De vakbonden zullen de tekst met een positieve benadering voorleggen aan hun achterban.

Tegen het uitblijven van een sociaal akkoord werd op 11 oktober gestaakt bij het goederenvervoer. Op maandag 18 oktober was er een staking die het reizigersverkeer lam legde.

Afgelopen vrijdag meldde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte dat er een doorbraak was in het sociaal overleg, maar toch ging de staking van ACOD Spoor en de onafhankelijke spoorvakbond OVS maandag door.

Vakbonden en directie van de NMBS hebben dinsdag een ontwerp van sociaal akkoord bereikt voor NMBS Logistics, de goederenafdeling van de spoorwegmaatschappij.Het dossier over de filialisering van de cargo-activiteit sleept al aan sinds november 2008. De Europese Unie keurde een herstelplan voor de afdeling goed, maar het bleef wachten op een akkoord tussen de sociale partners. De voorbije maanden raakten ze het eens over delen van het sociaal plan, maar er bleven struikelblokken. De grootste hindernis was het statuut bij de rangeerstations. De vakbonden willen niet dat het personeel dat instaat voor het sorteren en koppelen van de goederentreinen in een privé-bedrijf terechtkomt. Na bemiddeling van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) raakten beide partijen het eens dat die activiteiten binnen de NMBS blijven. Statutaire tewerkstelling Volgens Jos Digneffe van ACOD Spoor hebben de bonden de bevestiging gekregen dat de 531 betrokken personeelsleden volledig statutair tewerkgesteld zullen blijven. De tekst moet nog worden goedgekeurd door de vakbonden. Het ACV spreekt er zich over uit op 28 oktober. Het ACOD doet dat op 4 november. De vakbonden zullen de tekst met een positieve benadering voorleggen aan hun achterban. Tegen het uitblijven van een sociaal akkoord werd op 11 oktober gestaakt bij het goederenvervoer. Op maandag 18 oktober was er een staking die het reizigersverkeer lam legde.Afgelopen vrijdag meldde minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte dat er een doorbraak was in het sociaal overleg, maar toch ging de staking van ACOD Spoor en de onafhankelijke spoorvakbond OVS maandag door.