Een controle en arrestatie van een vrouw in niqab heeft in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek aanleiding gegeven tot onlusten voor het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat. Dat is bevestigd door commissaris Johan Berckmans, de woordvoerder van de politiezone Brussel West.

Niqab

De controle gebeurde aan een tramhalte in Jette. "Twee agenten in burger, een man en een vrouw, zagen de vrouw zitten met een niqab op het hoofd, wat verboden is", zegt commissaris Berckmans. "De agenten gingen daarom over tot een identiteitscontrole en vroegen de vrouw om haar identiteitspapieren en om haar hoofddoek af te doen.

Toen ze dat weigerde, werd ze meegenomen naar het commissariaat. De mannelijke agent bestuurde het politievoertuig terwijl zijn vrouwelijke collega naast de vrouw op de achterbank zat. Daar probeerde de vrouw de agente een kopstoot te geven."

Ook op het politiecommissariaat verliep de controle niet zonder slag of stoot, aldus de politiewoordvoerder. "De dienstdoende officier vroeg de vrouw opnieuw om haar identiteitsdocumenten en om haar gezicht te tonen, wat ze opnieuw weigerde.

Schermutseling

Daarop werd besloten tot een gerechtelijke arrestatie en tot een gerechtelijke fouille door twee vrouwelijke agenten. De vrouw verzette zich zeer hevig en het kwam tot een schermutseling. Eén van onze agenten liep een gebroken neus en twee gebroken tanden op door een kopstoot van de vrouw en de tweede agente liep verschillende blauwe plekken op."

Uiteindelijk moest de vrouw door mannelijke agenten overmeesterd worden. Die verwijderden ook haar hoofddoek. Omdat de vrouw ook gewond geraakt was, werd ze overgebracht naar het ziekenhuis. "Daar stelden artsen een lichte hersenschudding vast", gaat commissaris Berckmans verder.

"Het Brusselse parket werd verwittigd en dat besloot haar vrij te laten om haar later te verhoren."

Onlusten

Intussen riepen Brusselse inwoners via sms op om voor het commissariaat in de Briefdragerstraat te verzamelen. "Een honderdtal mensen stond voor het commissariaat en een aantal van hen probeerde binnen te dringen, wat mislukte", zegt de woordvoerder. "We hebben versterking gevraagd van de omliggende politiezones en van de federale politie en burgemeester Moureaux en onze korpschef zijn ter plaatse gekomen om de gemoederen te bedaren."

Dat lukte grotendeels maar daarna zwierven nog steeds groepjes jongeren door de gemeente die de politie in een kat-en-muisspel probeerden te lokken. "We gingen daar zo weinig mogelijk op in", aldus commissaris Berckmans.

Sommige relschoppers vielen voorbijgangers lastig. Zes mensen zijn opgepakt. (Belga/EE)

Een controle en arrestatie van een vrouw in niqab heeft in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek aanleiding gegeven tot onlusten voor het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat. Dat is bevestigd door commissaris Johan Berckmans, de woordvoerder van de politiezone Brussel West. Niqab De controle gebeurde aan een tramhalte in Jette. "Twee agenten in burger, een man en een vrouw, zagen de vrouw zitten met een niqab op het hoofd, wat verboden is", zegt commissaris Berckmans. "De agenten gingen daarom over tot een identiteitscontrole en vroegen de vrouw om haar identiteitspapieren en om haar hoofddoek af te doen. Toen ze dat weigerde, werd ze meegenomen naar het commissariaat. De mannelijke agent bestuurde het politievoertuig terwijl zijn vrouwelijke collega naast de vrouw op de achterbank zat. Daar probeerde de vrouw de agente een kopstoot te geven." Ook op het politiecommissariaat verliep de controle niet zonder slag of stoot, aldus de politiewoordvoerder. "De dienstdoende officier vroeg de vrouw opnieuw om haar identiteitsdocumenten en om haar gezicht te tonen, wat ze opnieuw weigerde.Schermutseling Daarop werd besloten tot een gerechtelijke arrestatie en tot een gerechtelijke fouille door twee vrouwelijke agenten. De vrouw verzette zich zeer hevig en het kwam tot een schermutseling. Eén van onze agenten liep een gebroken neus en twee gebroken tanden op door een kopstoot van de vrouw en de tweede agente liep verschillende blauwe plekken op." Uiteindelijk moest de vrouw door mannelijke agenten overmeesterd worden. Die verwijderden ook haar hoofddoek. Omdat de vrouw ook gewond geraakt was, werd ze overgebracht naar het ziekenhuis. "Daar stelden artsen een lichte hersenschudding vast", gaat commissaris Berckmans verder. "Het Brusselse parket werd verwittigd en dat besloot haar vrij te laten om haar later te verhoren." Onlusten Intussen riepen Brusselse inwoners via sms op om voor het commissariaat in de Briefdragerstraat te verzamelen. "Een honderdtal mensen stond voor het commissariaat en een aantal van hen probeerde binnen te dringen, wat mislukte", zegt de woordvoerder. "We hebben versterking gevraagd van de omliggende politiezones en van de federale politie en burgemeester Moureaux en onze korpschef zijn ter plaatse gekomen om de gemoederen te bedaren." Dat lukte grotendeels maar daarna zwierven nog steeds groepjes jongeren door de gemeente die de politie in een kat-en-muisspel probeerden te lokken. "We gingen daar zo weinig mogelijk op in", aldus commissaris Berckmans. Sommige relschoppers vielen voorbijgangers lastig. Zes mensen zijn opgepakt. (Belga/EE)