Ontslagnemend vicepremier Laurette Onkelinx (PS) wil dat de kinderbijslag een federale bevoegdheid blijft. Ze zei dat dinsdag in de Kamer, maar benadrukte achteraf dat ze over de financiering sprak, niet over de bevoegdheidsdiscussie.

Onkelinx verklaarde in de Kamercommissie Sociale Zaken dat ze wil dat de kinderbijslag in de schoot van de sociale zekerheid blijft. De sociale zekerheid is niet alleen een verzekering, maar ook solidariteit, aldus de vicepremier. Een financiering door de federale regering en de sociale partners is volgens haar een garantie op solidariteit voor de kinderen in het hele land.

Financiering

De boodschap van Onkelinx leek belangrijk voor koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte, van wie eerder werd gemeld dat hij een doorbraak op zak heeft over de splitsing van de kinderbijslag. Zijn voorstel wijst de kinderbijslag toe aan de gemeenschappen en in Brussel aan de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie.

Maar in een toelichting bij haar verklaringen in de Kamer liet Onkelinx dinsdagavond weten dat ze enkel over de financiering van de kinderbijslag sprak, niet over de politieke bevoegdheidsdiscussie.

'De financiering van de middelen moet gebeuren binnen de sociale zekerheid. De financiering moet komen uit de sociale bijdragen', zo verduidelijkte haar kabinet.

Ontslagnemend vicepremier Laurette Onkelinx (PS) wil dat de kinderbijslag een federale bevoegdheid blijft. Ze zei dat dinsdag in de Kamer, maar benadrukte achteraf dat ze over de financiering sprak, niet over de bevoegdheidsdiscussie.Onkelinx verklaarde in de Kamercommissie Sociale Zaken dat ze wil dat de kinderbijslag in de schoot van de sociale zekerheid blijft. De sociale zekerheid is niet alleen een verzekering, maar ook solidariteit, aldus de vicepremier. Een financiering door de federale regering en de sociale partners is volgens haar een garantie op solidariteit voor de kinderen in het hele land. FinancieringDe boodschap van Onkelinx leek belangrijk voor koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte, van wie eerder werd gemeld dat hij een doorbraak op zak heeft over de splitsing van de kinderbijslag. Zijn voorstel wijst de kinderbijslag toe aan de gemeenschappen en in Brussel aan de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie. Maar in een toelichting bij haar verklaringen in de Kamer liet Onkelinx dinsdagavond weten dat ze enkel over de financiering van de kinderbijslag sprak, niet over de politieke bevoegdheidsdiscussie.'De financiering van de middelen moet gebeuren binnen de sociale zekerheid. De financiering moet komen uit de sociale bijdragen', zo verduidelijkte haar kabinet.