Onkelinx haalt zwaar uit naar Brusselse ambities Reynders

08/03/18 om 09:54 - Bijgewerkt om 10:05

Bron: Belga

'Als de MR een meerwaarde zou zijn voor Brussel, dan wisten we dat al': Het Brusselse PS-kopstuk Laurette Onkelinx is vlijmscherp voor Didier Reynders (MR), die zich de jongste tijd steeds meer lijkt te profileren als kandidaat-minister-president in Brussel.

Onkelinx haalt zwaar uit naar Brusselse ambities Reynders

Laurette Onkelinx © Belga

'Het is niet verbazend om te vernemen dat hij kandidaat is voor het minister-presidentschap, aangezien Didier Reynders een eeuwige kandidaat is', zegt Laurette Onkelinx in de krant Le Soir. 'Ik zou zeggen dat Didier Reynders zijn eigen ambitie is.

'Als de MR een meerwaarde zou zijn voor Brussel, zou dat al geweten zijn. Kijk naar wat hij op federaal niveau doet. Er is niets positief voor Brussel. Geen oplossing voor de vluchten boven Brussel, voor de civiele bescherming, voor bijkomende middelen voor mobiliteit', somt ze op.

N-VA

De PS-Kamerfractieleidster heeft ook geen goed oog in de opening die Reynders maakt richting de federale coalitiepartner N-VA. Met een MR/N-VA-coalitie in het hoofdstedelijk gewest geeft men Brussel aan de N-VA, luidt het. 'Onlangs bevestigde de N-VA dat Brussel historisch Vlaams is en geografisch deel uitmaakt van de Vlaamse gemeenschap', aldus Onkelinx .

Ze is ervan overtuigd dat de N-VA bij de verkiezingen geen meerderheid zal halen in de Vlaamse taalgroep van het Brussels Parlement. Ze gelooft niet dat de N-VA Open VLD, CD&V, Groen en SP.A van de kaart zal vegen in het Brussels gewest, maar Laurette Onkelinx geeft wel toe dat de partij ook Franstalige stemmen zal aantrekken.

Decumul

Onkelinx pleit voor 'een radicaal antwoord', onder meer door goed bestuur. 'We pleiten samen met DéFI en Ecolo voor een volledige decumul. Brussel moet een voorbeeldgewest worden inzake goed bestuur en transparantie.'

De 59-jarige Onkelinx kondigde in september vorig jaar aan dat ze ten laatste na de parlementsverkiezingen van 2019 uit de politiek stapt. Als militant wil ze de Brusselse PS nog leiden in de campagne voor de lokale verkiezingen en parlementsverkiezingen in 2018 en 2019.

Onze partners