'Onhoudbaar' record: Elke dag 90.000 Belgen naar de dokter

11/04/14 om 04:23 - Bijgewerkt om 04:23

De Belgen zijn vorig jaar een recordaantal keer naar de huisarts gegaan: in totaal 33 miljoen keer, of 90.000 maal per dag. "zo kan het niet verder", zeggen de experts.

'Onhoudbaar' record: Elke dag 90.000 Belgen naar de dokter

© Thinkstock

"Deze situatie is niet meer houdbaar", zegt viroloog-huisarts Marc Van Ranst in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Het Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering (Riziv) noteerde vorig jaar 440.000 raadplegingen meer dan in 2012. Dat heeft te maken met het zware griepseizoen vorig jaar, de vergrijzing en de crisis. Dan zitten de wachtkamers sowieso voller, luidt het.

"Het succes van de huisarts is de vertrouwensrelatie die hij kan opbouwen met de patiënt", zegt Herman Moeremans, voorzitter van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen (SVH). "Maar door het hoge aantal raadplegingen dreigt het gevaar dat we minder tijd kunnen besteden aan elke patiënt."

De extra raadplegingen kosten de ziekteverzekering ook meer geld. Marc Van Ranst roept de volgende regering daarom op om "haarfijn na te gaan" welke kosten in de gezondheidszorg efficiënter kunnen. "Iedereen is het er al jaren over eens dat het zo niet verder kan. Maar niemand pakt de financiering echt aan." (Belga/TV)

Onze partners