Ongeloof en afwachtendheid op Amerikaanse ambassade na dolle verkiezingsnacht

Désirée De Poot

Op de Amerikaanse ambassade in Brussel werd de verkiezingsstrijd vannacht gevolgd door talloze genodigden. Toen duidelijk werd dat Donald Trump het laken naar zich toe zou trekken, sloeg de sfeer bij de ambassadeurs om.

Het was de pers nochtans beloofd: zodra de uitslag officieel bekend was, zouden de drie ambassadeurs die in de Amerikaanse ambassade van Brussel de verkiezingsshows volgden, uitgebreid geïnterviewd kunnen worden. Maar wanneer het steeds zekerder werd dat Donald Trump en niet Hillary Clinton de nieuwe president van Amerika zou worden, veranderde de sfeer en was het gedaan met de voornemens.

Oud luitenant-generaal Douglas Lute, Amerikaans ambassadeur bij de NAVO, vertrok zonder enige commentaar vanmorgen uit de ambassade. Eerder liet hij al weten dat hij, wat de verkiezingsuitslag ook mocht zijn, mee wilde zorgen voor de continuïteit. Uiteindelijk bleef het bleef bij dat ene statement. Ook de Amerikaanse ambassadeur Bauer wilde geen enkele commentaar meer kwijt toen duidelijk werd dat Donald Trump de verkiezingsoverwinning had binnengehaald.

EU-ambassadeur Anthony Gardner: ‘Met Trump ziet de toekomst er helemaal anders uit’

Zijn collega’s waren al van het toneel verdwenen, maar EU-ambassadeur Anthony Gardner hield zich wel aan zijn woord. Hij bleef bij zijn eerdere verklaringen waarin hij stelde dat hij trots is ambassadeur bij de EU te zijn en dat hij er alles aan zal doen om het Europees project te doen slagen. Maar met Trump zal de toekomst er toch enigszins anders, en nu ook onzekerder, uitzien, vertelde hij in een interview nadien.

Donald Trump mag naar het Witte Huis
Donald Trump mag naar het Witte Huis© Belga Image

‘Ik ben een geboren optimist’, lacht hij. ‘En ik ben optimist omdat mijn ervaring me heeft geleerd dat optimisten meer gedaan krijgen. Donald Trump heeft heel veel gezegd tijdens de kiescampagne, maar het is ook mijn ervaring dat iemand die in het Witte Huis komt en om zich heen kijkt en zich goed informeert, meteen ook beseft dat hij partners nodig heeft. Er zijn in dit geval wel een aantal onzekerheden die cruciaal zijn. Donald Trump zal zich goed moeten laten omringen en heel veel Republikeinen hebben afgehaakt. Wie zal hij rond zich krijgen? Er is op dit moment maar één conclusie: wait and see

Ondanks zijn aangeboren optimisme, blijven er voor Gardner heel wat vragen open. ‘Trump heeft in het verleden opvallende uitspraken gedaan die zware consequenties kunnen hebben als hij zijn plannen uitvoert. Wat brengt de toekomst voor de NAVO? Wat met de relaties met Oekraïne, Rusland en Cuba? En hoe zal Trump zijn ideeën concretiseren wat de handelsrelaties en het non-proliferatieverdrag betreft? En dan hebben we het nog niet eens over China gehad. Als Trump alles doet wat hij gezegd heeft…’

‘We hebben lessen geleerd: we moeten dringend een taal leren die de harten van mensen verbindt. Ik kan alleen maar hopen dat Europa zijn waarden even hoog houdt als vroeger, ook aan de grenzen. Als dat niet zo is, dan ben ik pas écht bezorgd’, besloot Gardner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content