Ongelijkheid Vlaams onderwijs: ‘Zet kansarmen samen met slimste kinderen’

Schoolkinderen in de Brusselse gemeente Sint-Joost. © BELGA
Simon Demeulemeester

De sociale mix van een school heeft veel meer invloed op de schoolresultaten dan de sociaal-economische status of de origine van leerlingen. Een goede mix levert dus voordelen op, aldus expert Dirk Jacobs.

De sociale mix van een school heeft veel meer invloed op de schoolresultaten dan de sociaal-economische status of de origine van leerlingen. Dat blijkt uit een analyse van het meest recente PISA-rapport, waarover De Morgen en De Standaard berichten.

Kansarme leerlingen hebben veel meer kans om goede schoolresultaten te behalen als ze op een sterke school zitten, waar ze terechtkomen in klassen met meer goed scorende leerlingen. Dat stelt onderzoeker Dirk Jacobs (ULB).

Op vraag van de Koning Boudewijnstichting analyseerde hij het meest recente PISA-rapport uit 2012. Vlaanderen scoort nog steeds sterk in het topsegment, maar de groep zwakste leerlingen blijft te groot. ‘De kloof tussen de sterksten en de zwaksten komt neer op een achterstand van zes à zeven schooljaren’, zegt Jacobs.

In geen enkel OESO-land is die kloof zo groot. Vijftien procent van de Vlaamse vijftienjarigen beschikt niet over de basisvaardigheden wiskunde. De invloed van de sociale mix op school blijkt daarbij belangrijker dan de sociaal-economische achtergrond van de leerling.

‘De winst voor de kansarmen is groter dan het verlies van de kansrijken’

Wie op een school zit waar de kansrijke leerlingen in de meerderheid zijn, maakt meer kans om goede resultaten te behalen. Omgekeerd is het effect kleiner. ‘De winst voor de kansarmen is groter dan het verlies van de kansrijken’, zegt Jacobs.

Kloof met ‘allochtone’ kinderen groot

Ook opmerkelijk is dat kinderen met een migratieachtergrond zichtbaar slechter scoren. 40 procent onder hen bereikt op 15 jaar niet het gewenste niveau. Dat zadelt hen later op met een achterstand op de arbeidsmarkt. ‘Zonde van het talent dat zo verloren gaat.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content