De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, kondigde aan dat de veiligheidsmaatregelen worden verstrengd in een reeks luchthavens in Europa en het Midden-Oosten van waaruit rechtstreekse verbindingen vertrekken met de VS. De aankondiging komt net aan het begin van de zomervakantie, het tijdstip waarop veel toeristen het vliegtuig nemen naar hun vakantiebestemming.

Er gelden ook verhoogde veiligheidscontroles voor alle vluchten naar de Verenigde Staten vanuit de luchthaven van Zaventem. Zo worden onder meer schoenen en elektronische toestellen, zoals gsm's en smartphones, strenger gecontroleerd. De hinder voor de passagiers wordt zo veel mogelijk beperkt, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

Bommen aan boord

De verscherpte controles worden doorgevoerd in het kader van de evolutie van de internationale dreiging. Amerikaanse media meldden de voorbije dagen dat terroristen van Jabhat al-Nusra, die gelinkt worden met Al-Qaida, in Syrië en Jemen werken aan bommen die ze ongezien mee aan boord van vliegtuigen kunnen nemen.

Volgens het Amerikaanse ministerie is de nieuwe dreiging 'anders en verontrustender' dan de voorgaande dreiging, waar het om explosieven in tandpasta, schoenen en inktpatronen ging. Al Qaida was in het verleden ook al verantwoordelijk voor de zogenaamde 'onderbroekbom' die een vlucht op eerste kerstdag in 2009 tussen Nederland en Detroit moest neerhalen. (TE)

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, kondigde aan dat de veiligheidsmaatregelen worden verstrengd in een reeks luchthavens in Europa en het Midden-Oosten van waaruit rechtstreekse verbindingen vertrekken met de VS. De aankondiging komt net aan het begin van de zomervakantie, het tijdstip waarop veel toeristen het vliegtuig nemen naar hun vakantiebestemming.Er gelden ook verhoogde veiligheidscontroles voor alle vluchten naar de Verenigde Staten vanuit de luchthaven van Zaventem. Zo worden onder meer schoenen en elektronische toestellen, zoals gsm's en smartphones, strenger gecontroleerd. De hinder voor de passagiers wordt zo veel mogelijk beperkt, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.De verscherpte controles worden doorgevoerd in het kader van de evolutie van de internationale dreiging. Amerikaanse media meldden de voorbije dagen dat terroristen van Jabhat al-Nusra, die gelinkt worden met Al-Qaida, in Syrië en Jemen werken aan bommen die ze ongezien mee aan boord van vliegtuigen kunnen nemen.Volgens het Amerikaanse ministerie is de nieuwe dreiging 'anders en verontrustender' dan de voorgaande dreiging, waar het om explosieven in tandpasta, schoenen en inktpatronen ging. Al Qaida was in het verleden ook al verantwoordelijk voor de zogenaamde 'onderbroekbom' die een vlucht op eerste kerstdag in 2009 tussen Nederland en Detroit moest neerhalen. (TE)