Jan Smets beloofde meteen 'op een transparante wijze' alle informatie ter beschikking te stellen van de Kamerleden. Voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) wees er tegelijk op dat de Nationale Bank als toezichthouder gebonden is aan de geheimhoudingsplicht. 'Er geldt wel een uitzondering voor een parlementaire onderzoekscommissie, maar dat betekent dat ook de leden van deze commissie gehouden zijn aan dezelfde geheimhoudingsplicht, op straffe van strafrechtelijke sancties.' Er zullen daarom zittingen achter gesloten deuren plaatsvinden.

Van Rompuy verduidelijkte ook dat het de bedoeling is van de Optima-commissie om op zoek te gaan naar de oorzaak van het faillissement van Optima Bank, en bovendien eventuele belangenvermenging met actoren of met lokale besturen te achterhalen.

Onderzoek in Gent loopt nog

Termont onder vuur in Optimacommissie, BELGA
Termont onder vuur in Optimacommissie © BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie is niet de enige die zich bezighoudt met het omstreden faillissement van Optima Bank. Er loopt ook nog een gerechtelijk onderzoek in Gent en er is ook een Gentse Optimacommissie, waarin de gemeenteraadsleden zetelen. Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) heeft zich al verschillende keren voor die commissie moeten verantwoorden, al houdt hij vol dat er tussen hem en voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur geen contacten zijn geweest.

(Belga/SK)

Jan Smets beloofde meteen 'op een transparante wijze' alle informatie ter beschikking te stellen van de Kamerleden. Voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) wees er tegelijk op dat de Nationale Bank als toezichthouder gebonden is aan de geheimhoudingsplicht. 'Er geldt wel een uitzondering voor een parlementaire onderzoekscommissie, maar dat betekent dat ook de leden van deze commissie gehouden zijn aan dezelfde geheimhoudingsplicht, op straffe van strafrechtelijke sancties.' Er zullen daarom zittingen achter gesloten deuren plaatsvinden.Van Rompuy verduidelijkte ook dat het de bedoeling is van de Optima-commissie om op zoek te gaan naar de oorzaak van het faillissement van Optima Bank, en bovendien eventuele belangenvermenging met actoren of met lokale besturen te achterhalen.De parlementaire onderzoekscommissie is niet de enige die zich bezighoudt met het omstreden faillissement van Optima Bank. Er loopt ook nog een gerechtelijk onderzoek in Gent en er is ook een Gentse Optimacommissie, waarin de gemeenteraadsleden zetelen. Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) heeft zich al verschillende keren voor die commissie moeten verantwoorden, al houdt hij vol dat er tussen hem en voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur geen contacten zijn geweest. (Belga/SK)