Onderzoek treinramp Wetteren in gedrang na dood machinist

© Belga Image

Alle betrokkenen bij de treinramp in Wetteren hebben deze week een brief van het gerecht gekregen met de melding dat de bestuurder van de ontspoorde trein is overleden. De kans is reëel dat er daardoor geen schuldige voor het drama wordt aangeduid.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De slachtoffers hebben wel nog steeds recht op een schadevergoeding maar dat dreigt nu uit te draaien op een procedureslag.

Ontspoord

Op 4 mei 2013 ontspoorde in Wetteren een goederentrein die chemische producten vervoerde. Dat leidde ertoe dat giftige dampen doorsijpelden tot in de riolering van de omwonenden. Eén persoon stierf daarbij, een honderdtal mensen raakten gewond.

De machinist van de trein was een Nederlander die in opdracht van het Duitse bedrijf DB Schenker reed, onder de vlag van NMBS Logistics.

Al twee jaar lang voert het Dendermondse gerecht onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de ramp. Uit een rapport bleek eind vorig jaar dat de machinist een sein had genegeerd en dubbel zo snel als toegelaten reed. Het zag er daarom naar uit dat het parket de man strafrechtelijk zou vervolgen. Maar deze week bleek dat de Nederlander zopas is overleden, na een complicatie tijdens een medische ingreep.

De kans is volgens de kranten heel reëel dat de onderzoeksrechter nu beslist dat het onderzoek niet meer kan worden voortgezet. Dat kan betekenen dat er op juridisch vlak uiteindelijk geen schuldige voor de ramp wordt aangeduid. ‘Maar voor de burgerlijke rechtbank kunnen de slachtoffers wél een schadevergoeding eisen’, klinkt het. Volgens ingewijden is de kans echter zeer groot dat verschillende partijen nog stevig zullen discussiëren over wie de vergoedingen moet uitbetalen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content