Dat schrijft De Tijd.

Centraal staan de Creusot-fabrieken in het Bourgondische Le Creusot, die een tiental jaar geleden in handen kwamen van de Franse kerncentralebouwer Areva.

Dat bedrijf nam het decennia lang niet heel nauw met de regels. Onlangs moest Areva nog opbiechten dat bij 400 onderdelen 'onregelmatigheden' werden vastgesteld, waarbij gegevens van stalen onderdelen die niet aan de normen voldeden, werden weggelaten of vervalst zodat ze wel binnen de normen vielen.

Onderzoek

Een vijftigtal componenten met sjoemelstaal zit in Franse reactoren, een deel in buitenlandse. Het is nog niet duidelijk of ook ons land getroffen is. Maar tal van componenten van Doel en Tihange komen van Areva/Le Creusot, van het reactorvat van Tihange 1 uit de jaren zeventig tot het nieuwe reactorvatdeksel dat vorig jaar werd geïnstalleerd bij Doel 4.

De nucleaire waakhond FANC is sinds kort met de zaak bezig en heeft uitleg gevraagd bij Areva. Hij zal Electrabel opdragen de zaak uit te spitten. Bij het FANC klinkt het dat het nog niet duidelijk is of er effectief grote kwaliteitsproblemen zijn. "Het is te vroeg om daarover inschattingen te maken.'

(Belga/RR)

Dat schrijft De Tijd.Centraal staan de Creusot-fabrieken in het Bourgondische Le Creusot, die een tiental jaar geleden in handen kwamen van de Franse kerncentralebouwer Areva. Dat bedrijf nam het decennia lang niet heel nauw met de regels. Onlangs moest Areva nog opbiechten dat bij 400 onderdelen 'onregelmatigheden' werden vastgesteld, waarbij gegevens van stalen onderdelen die niet aan de normen voldeden, werden weggelaten of vervalst zodat ze wel binnen de normen vielen.Een vijftigtal componenten met sjoemelstaal zit in Franse reactoren, een deel in buitenlandse. Het is nog niet duidelijk of ook ons land getroffen is. Maar tal van componenten van Doel en Tihange komen van Areva/Le Creusot, van het reactorvat van Tihange 1 uit de jaren zeventig tot het nieuwe reactorvatdeksel dat vorig jaar werd geïnstalleerd bij Doel 4. De nucleaire waakhond FANC is sinds kort met de zaak bezig en heeft uitleg gevraagd bij Areva. Hij zal Electrabel opdragen de zaak uit te spitten. Bij het FANC klinkt het dat het nog niet duidelijk is of er effectief grote kwaliteitsproblemen zijn. "Het is te vroeg om daarover inschattingen te maken.'(Belga/RR)