Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd om hem te laten colloqueren, maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn.

Er werd beslist het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij te halen. Een kalmerend spuitje moest redding brengen zodat de jongeman alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Maar Jacob liep door hun hardhandig optreden inwendige bloedingen op en stierf.

Harde aanpak

De raadkamer in Antwerpen verwees in februari vorig jaar één BBT'er, de psychiater en de toenmalige directeur van het psychiatrisch centrum naar de strafrechtbank, maar er volgde hoger beroep. Een paar weken later volgde de spraakmakende 'Panorama'-reportage met daarin de beelden van de bewakingscamera's waarop te zien is hoe Jonathan hard wordt aangepakt en overlijdt.

"Ja, ik heb die beelden vrijgegeven", bekent vader Jan voor het eerst. "Ik wilde dat iedereen het met zijn ogen zou kunnen zien. Dat ik daar een straf voor riskeer, dat moet dan maar."

'Terug naar af'

Het parket-generaal wil de belangrijkste elementen in het verhaal opnieuw laten onderzoeken en terug helemaal opentrekken. Waarom werd Jonathan geweigerd door de Broeders Alexianen en hoe is dat overleg gepleegd? Hoeveel amfetamines had Jonathan genomen en had dat een effect op zijn lever?

"Dit is terug naar af", zegt vader Jan Jacob. "En het geeft me een dubbel gevoel. Positief, omdat men het onderzoekt, maar na vier jaar had het al lang duidelijk moeten zijn. Wat gaat er nu gebeuren? Ik weet het niet, maar ik heb geen vertrouwen in een goede afloop." (Belga/TV)

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd om hem te laten colloqueren, maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn. Er werd beslist het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij te halen. Een kalmerend spuitje moest redding brengen zodat de jongeman alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Maar Jacob liep door hun hardhandig optreden inwendige bloedingen op en stierf.De raadkamer in Antwerpen verwees in februari vorig jaar één BBT'er, de psychiater en de toenmalige directeur van het psychiatrisch centrum naar de strafrechtbank, maar er volgde hoger beroep. Een paar weken later volgde de spraakmakende 'Panorama'-reportage met daarin de beelden van de bewakingscamera's waarop te zien is hoe Jonathan hard wordt aangepakt en overlijdt. "Ja, ik heb die beelden vrijgegeven", bekent vader Jan voor het eerst. "Ik wilde dat iedereen het met zijn ogen zou kunnen zien. Dat ik daar een straf voor riskeer, dat moet dan maar."Het parket-generaal wil de belangrijkste elementen in het verhaal opnieuw laten onderzoeken en terug helemaal opentrekken. Waarom werd Jonathan geweigerd door de Broeders Alexianen en hoe is dat overleg gepleegd? Hoeveel amfetamines had Jonathan genomen en had dat een effect op zijn lever?"Dit is terug naar af", zegt vader Jan Jacob. "En het geeft me een dubbel gevoel. Positief, omdat men het onderzoekt, maar na vier jaar had het al lang duidelijk moeten zijn. Wat gaat er nu gebeuren? Ik weet het niet, maar ik heb geen vertrouwen in een goede afloop." (Belga/TV)