De Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen bevestigt dat drie inspecteurs van de Antwerpse lokale politie door de onderzoeksrechter zijn aangehouden naar aanleiding van het onderzoek naar "onregelmatigheden" tijdens het uitoefenen van hun functie. Een vierde opgepakte agent werd na verhoor in vrijheid gesteld onder zeer strikte voorwaarden.

Het parket bevestigt eveneens de informatie die eerder al van verschillende welingelichte bronnen was vernomen over de aard van de feiten: het gaat om vermeende feiten van afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid.

Onderzoek enkele maanden aan de gang

De vier interventie-inspecteurs, tussen de 24 en 34 jaar oud, worden ervan verdacht burgers in kwetsbare situaties, onder wie enkele mensen met een precaire verblijfssituatie, te hebben onderworpen aan willekeurige controles en vervolgens te hebben geslagen en hen van hun bezittingen te hebben beroofd. Uit het onderzoek, dat al enkele maanden aan de gang is, is intussen volgens het parket gebleken dat er "zeer ernstige aanwijzingen van schuld" zijn ten aanzien van de vier verdachten.

De agent die donderdag onder voorwaarden werd vrijgelaten, zou bij één feit betrokken zijn geweest, in juni vorig jaar. Toen werd een vzw in de Kerkstraat in Borgerhout gecontroleerd. Er zouden vernielingen zijn aangericht en mensen bestolen, maar daar zou de agent niet bij aanwezig zijn geweest. Hij was beneden in de vzw gebleven, terwijl de feiten zich in het appartement erboven afspeelden.

"Hij wist toen niet wat er allemaal gebeurde en ik denk ook niet dat hem iets ten laste kan worden gelegd. Ik geloof in zijn onschuld", zegt zijn advocaat Axel Deschampheleire. Zijn cliënt werkt intussen niet meer in het team. Hij had net zijn gevraagde overplaatsing gekregen.

Raadkamer

De drie andere inspecteurs werden aangehouden door de onderzoeksrechter voor afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen. Zij verschijnen wellicht dinsdag voor de raadkamer.

Het parket benadrukt - net als burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters eerder - dat het bijzonder zwaar aan de feiten tilt. (Belga/AVE)

Deze zaak is uiteraard slecht voor de reputatie van het Antwerpse politiekorps. Maar hoe kan dit zomaar gebeuren? Volgens specialisten kan groepsdruk aan de basis liggen: agenten die elkaar opjutten tot iemand over de schreef gaat.

De Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen bevestigt dat drie inspecteurs van de Antwerpse lokale politie door de onderzoeksrechter zijn aangehouden naar aanleiding van het onderzoek naar "onregelmatigheden" tijdens het uitoefenen van hun functie. Een vierde opgepakte agent werd na verhoor in vrijheid gesteld onder zeer strikte voorwaarden.Het parket bevestigt eveneens de informatie die eerder al van verschillende welingelichte bronnen was vernomen over de aard van de feiten: het gaat om vermeende feiten van afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid.De vier interventie-inspecteurs, tussen de 24 en 34 jaar oud, worden ervan verdacht burgers in kwetsbare situaties, onder wie enkele mensen met een precaire verblijfssituatie, te hebben onderworpen aan willekeurige controles en vervolgens te hebben geslagen en hen van hun bezittingen te hebben beroofd. Uit het onderzoek, dat al enkele maanden aan de gang is, is intussen volgens het parket gebleken dat er "zeer ernstige aanwijzingen van schuld" zijn ten aanzien van de vier verdachten.De agent die donderdag onder voorwaarden werd vrijgelaten, zou bij één feit betrokken zijn geweest, in juni vorig jaar. Toen werd een vzw in de Kerkstraat in Borgerhout gecontroleerd. Er zouden vernielingen zijn aangericht en mensen bestolen, maar daar zou de agent niet bij aanwezig zijn geweest. Hij was beneden in de vzw gebleven, terwijl de feiten zich in het appartement erboven afspeelden."Hij wist toen niet wat er allemaal gebeurde en ik denk ook niet dat hem iets ten laste kan worden gelegd. Ik geloof in zijn onschuld", zegt zijn advocaat Axel Deschampheleire. Zijn cliënt werkt intussen niet meer in het team. Hij had net zijn gevraagde overplaatsing gekregen.De drie andere inspecteurs werden aangehouden door de onderzoeksrechter voor afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen. Zij verschijnen wellicht dinsdag voor de raadkamer.Het parket benadrukt - net als burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters eerder - dat het bijzonder zwaar aan de feiten tilt. (Belga/AVE)