Paul Magnette (PS). © Belga

Paul Magnette laakt ‘lastercampagne’ rond seksuele opvoeding na nieuwe schoolbrand

De Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) en de burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) hebben vrijdag de ‘leugens’ en ‘lastercampagnes’ die de ronde doen over de verplichte lessen seksuele opvoeding aan de kaak gesteld.

De brandstichtingen van de afgelopen dagen in de regio Charleroi zijn volgens de PS-kopstukken gelinkt aan leugens over het onlangs goedgekeurde EVRAS-decreet (Education à la vie relationnelle, affective et sexuelle) over seksuele opvoeding.

De socialistische politici bezochten Montignies-sur-Sambre, waar afgelopen nacht opnieuw een school door een brand werd getroffen. Ter plaatse stelden ze grote schade aan de buitenkant van het gebouw vast. Ze namen ook enkele minuten om de lerarenteams moed in te spreken. 

Het was de zesde school in de regio Charleroi die sinds dinsdagnacht door brandstichting werd beschadigd.

Onderwijsminister Caroline Désir bekritiseerde de leugens die hebben geleid tot ‘barbaarse daden’ tegen scholen. ‘Op sociale media zien we vooral het werk van kleine groepen uit Frankrijk die niets van EVRAS afweten’, zegt Désir. 

(Lees verder onder de preview)

In de strijd tegen die leugens en lastercampagnes hebben de minister en de burgemeester het doel van het project in herinnering gebracht: kinderen beter wapenen tegen seksueel geweld en hen ‘nee’ leren zeggen.  ‘Nee, we willen kinderen niet aanmoedigen om porno te bekijken. Nee, we willen hen niet leren masturberen. Nee, we hen niet aanmoedigen om van geslacht te veranderen. Dat zijn allemaal leugens’, verduidelijkte minister Désir nog eens. 

Ook Paul Magnette haalde aan het einde van het bezoek uit naar de lastercampagne die op sociale media tegen het nieuwe decreet worden gevoerd. Volgens de burgemeester zitten ‘extreemrechtse en radicaal regilieuze groepen’ achter het protest.

Gerechtelijk onderzoek

De federale gerechtelijke politie (FGP) heeft een dossier voor criminele organisatie geopend naar aanleiding van de zes branden.

‘De eerste vier branden houden verband met een anti-EVRAS-beweging. Voor de laatste twee branden zijn er in dit stadium geen materiële elementen die het mogelijk maken om ze in verband te brengen met dit fenomeen’, verklaarde Vincent Fiasse, procureur des Konings van Charleroi. De laatste twee feiten werden toegevoegd aan het onderzoek dat voor de eerste vier branden werd opgestart. ‘Gezien de nabijheid van de feiten en de beoogde locaties heeft de federale gerechtelijke politie de laatste twee dossiers naar zich getrokken. Op basis van al deze feiten werd een dossier voor criminele organisatie geopend. Het onderzoek is in volle gang’, aldus de procureur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content