Expert Dirk Van Damme ingehaald om Vlaams onderwijs te moderniseren

Dirk Van Damme, op archiefbeeld uit 2013. © Belga

Onderwijsexpert Dirk Van Damme gaat in opdracht van de Vlaamse regering een commissie leiden die een modern school-­ en personeelsbeleid voor het onderwijs moet uittekenen. Hij mocht die commissie zelf samenstellen.

Dat schrijft De Zondag.

‘Ons onderwijs staat voor grote uitdagingen’, stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N­-VA), die onder meer naar het lerarentekort verwijst. ‘We deden al enkele belangrijke hervormingen, maar op lange termijn zou het goed zijn om het hele systeem te herdenken. De onafhankelijke Commissie van Wijzen die we nu oprichten, kan vertrekkend van een wit blad een blauwdruk uitwerken voor een modern beleid op vlak van personeel, professionalisering en schoolorganisatie.’

‘Als professor Onderwijskunde en voormalig kabinetschef van Onderwijsminister Frank Vandenbroucke’ is Dirk Van Damme voor Weyts ‘de geknipte man’.

De commissie zal bestaan uit onderwijsexperts, schoolleiders, leerkrachten en HR­-experten. Tegen eind 2023 wil Van Damme een concept neerleggen.

‘Het hele dossier van het lerarenloopbaanpact gaat al vier legislaturen mee zonder dat er echt een doorbraak komt’, reageert Dirk Van Damme in De Zondag. ‘Heel wat zaken zijn aan modernisering toe. Zo’n 30 procent van de jonge leerkrachten verlaat na vijf jaar het onderwijs, mensen die met volle goesting begonnen zijn, maar er de brui aan geven door de manier waarop het onderwijs met jonge talenten omgaat.’

‘We moeten in het onderwijs gaan naar een veel modernere arbeidsregeling.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content