Onderwijs gealarmeerd: nog nooit zoveel kinderen op bijles

© BELGA

Het aantal ouders dat kinderen op bijles stuurt, stijgt spectaculair. De toename is zo groot dat het onderwijs aan de alarmbel trekt. Sommige directeurs verbieden hun leraren nu zelfs om bijlessen te geven aan hun leerlingen.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Wie ‘bijles’ intikt op 2dehands.be of Kapaza krijgt een duizelingwekkende waslijst aan bijlesgevers. Beide zoekertjessites zagen het aantal aanbieders de laatste jaren exponentieel toenemen. Bij Kapaza gaat het om een stijging van 12 procent ten opzichte van 2013, bij 2dehands.be om een toename van 15 procent in één jaar. Liefst 1.700 mensen bieden momenteel hun diensten aan op die laatste site. Vaak gaat het om leraren die bijklussen, in het zwart of in bijberoep. Daarnaast schieten commerciële bijleskantoren de laatste jaren uit de grond. De prijzen variëren van 15 tot meer dan 30 euro per uur. De bijlesgevers zelf en het onderwijsveld bevestigen die trend, waarin overigens andere landen België zijn voorgegaan.

‘Rem plaatsen’

En ook al erkennen pedagogen dat ouders enkel het beste willen voor hun kind, maken ze zich zorgen. “We mogen die ratrace niet verder voeden. Kinderen zitten al uren op school en thuis maken ze huiswerk. We kunnen bijlessen niet verbieden, maar we moeten er over nadenken of we er geen rem op moeten zetten”, zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s. En er is het sociale argument: het systeem bevoordeelt rijkere kinderen.

Sommige scholen hebben zelfs al stappen ­ondernomen, door het personeel te verbieden om nog bijlessen te ­geven aan leerlingen van de eigen school.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content