Elke Sleurs (N-VA), staatssecretaris voor Armoedebestrijding, wil dat de berekening van de onderhoudsuitkering na een echtscheiding minder afhankelijk wordt gemaakt van de streek waar over de uitkering wordt beslist. Dat zei ze woensdag in De Ochtend op Radio 1.

Dat het vastleggen van de onderhoudsuitkeringen of 'alimentatie' op een meer objectieve en transparante manier moet gebeuren, staat reeds in het federale regeerakkoord. Elke Sleurs, die vrijdag in de Kamer haar opwachting maakt voor haar beleidsverklaring, heeft nu toegelicht hoe zij het systeem wil hervormen.

'Echtscheiding kan tot armoede leiden'

"Momenteel is er geen duidelijke wet die zegt welk richtsnoer moet worden gevolgd bij onderhoudsuitkeringen, en dat is waar ik werk van wil maken", zei ze. "Nu kan de berekening verschillen per regio, per arrondissement en ik wil daar in overleg met de sector een duidelijkere lijn in trekken, zodat er meer zekerheid is voor mensen die met een echtscheiding worden geconfronteerd."

Volgens Sleurs bedraagt het armoederisico bij eenoudergezinnen 34 procent. "We weten dat echtscheiding echt wel kan leiden tot armoede." Wat de berekening zelf betreft, vindt ze dat naar de basis van het inkomen na de echtscheiding moet worden gekeken. "Ook de buitengewone kosten, die men altijd moet betalen, moeten in verhouding staan tot het inkomen."

'Beperkte middelen'

Sleurs benadrukte dat ze voor het hervormen van het systeem van de onderhoudsuitkeringen overleg zal plegen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De staatssecretaris ging ook nog eens in op de discussie over de besparingen bij de federale culturele instellingen. "De besparingen gelden voor iedereen, maar er zullen inderdaad aanpassingen zijn", zei ze. Sleurs heeft alle instellingen aangeschreven met de vraag hun prioriteiten op te lijsten, waarna ze samen zullen bekijken "hoe de hoogste noden gelenigd kunnen worden". "Ik zal doen wat ik kan, maar in deze moeilijke tijden zijn de middelen beperkt." (Belga/WB)

Elke Sleurs (N-VA), staatssecretaris voor Armoedebestrijding, wil dat de berekening van de onderhoudsuitkering na een echtscheiding minder afhankelijk wordt gemaakt van de streek waar over de uitkering wordt beslist. Dat zei ze woensdag in De Ochtend op Radio 1.Dat het vastleggen van de onderhoudsuitkeringen of 'alimentatie' op een meer objectieve en transparante manier moet gebeuren, staat reeds in het federale regeerakkoord. Elke Sleurs, die vrijdag in de Kamer haar opwachting maakt voor haar beleidsverklaring, heeft nu toegelicht hoe zij het systeem wil hervormen. "Momenteel is er geen duidelijke wet die zegt welk richtsnoer moet worden gevolgd bij onderhoudsuitkeringen, en dat is waar ik werk van wil maken", zei ze. "Nu kan de berekening verschillen per regio, per arrondissement en ik wil daar in overleg met de sector een duidelijkere lijn in trekken, zodat er meer zekerheid is voor mensen die met een echtscheiding worden geconfronteerd." Volgens Sleurs bedraagt het armoederisico bij eenoudergezinnen 34 procent. "We weten dat echtscheiding echt wel kan leiden tot armoede." Wat de berekening zelf betreft, vindt ze dat naar de basis van het inkomen na de echtscheiding moet worden gekeken. "Ook de buitengewone kosten, die men altijd moet betalen, moeten in verhouding staan tot het inkomen." Sleurs benadrukte dat ze voor het hervormen van het systeem van de onderhoudsuitkeringen overleg zal plegen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De staatssecretaris ging ook nog eens in op de discussie over de besparingen bij de federale culturele instellingen. "De besparingen gelden voor iedereen, maar er zullen inderdaad aanpassingen zijn", zei ze. Sleurs heeft alle instellingen aangeschreven met de vraag hun prioriteiten op te lijsten, waarna ze samen zullen bekijken "hoe de hoogste noden gelenigd kunnen worden". "Ik zal doen wat ik kan, maar in deze moeilijke tijden zijn de middelen beperkt." (Belga/WB)