“Onderhandelingen onderwijshervorming zitten muurvast”

© Belga

De Vlaamse regering lijkt niet meteen tot een akkoord te zullen komen rond de hervorming van het secundair onderwijs. “De situatie zit muurvast”, aldus een regeringsbron. Vooral N-VA zou het been stijf houden.

Na een marathonvergadering van 14 uur vrijdag, gingen de Vlaamse regeringspartners CD&V, N-VA en sp.a zaterdagmiddag opnieuw rond de tafel zitten. De hervorming van het secundair onderwijs vormt immers een speerpunt van het Vlaamse regeerakkoord. Maar het water tussen de partijen blijkt te diep. “De situatie zit muurvast. Je kan spreken van een crisis”, liet een regeringsbron weten aan Belga.

N-VA houdt been stijf Vooral N-VA houdt het been stijf, zo valt aan de onderhandelingstafel te horen. De Vlaams-nationalisten zouden niet meer geïnteresseerd zijn in een akkoord en geen voorstellen meer doen, merkt een bron aan tafel op.
De deur is echter nog niet definitief dicht. Het lijkt erop dat de gesprekken zaterdag niet lang meer zullen doorgaan, maar hoe het nadien verder moet, is voorlopig nog koffiedik kijken.

Er wordt al vier jaar aan de hervorming gewerkt. Op verschillende punten is er al een akkoord tussen coalitiepartners: er moeten minder studierichtingen komen en er moet meer aandacht geschonken worden aan techniek in het basisonderwijs.

Maar de N-VA is bijvoorbeeld niet te vinden voor campusscholen, waarbij de grenzen tussen aso, tso en bso vervagen. Ook over het idee voor een ‘brede eerste graad’ – waarbij studenten hun studierichting op hun veertiende kiezen in plaats van op hun twaalfde – en over het voorstel om het C-attest af te schaffen in de eerste graad, is nog geen gelijkgezindheid. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content