De onderhandelaars van de Zweedse coalitie zijn gestart met een vergadering die tegen donderdagochtend een budgettair kader voor de komende vijf jaar en de naam van de Belgische Europese commissaris moet opleveren. Coformateur Kris Peeters (CD&V) zei dat hij telefonisch contact heeft gehad met inkomend commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, om hem te verzekeren dat de onderhandelaars zo snel mogelijk een kandidaat-commissaris zullen meedelen. Juncker ging ermee akkoord dat dit donderdagvoormiddag zou gebeuren.

Peeters en MR-onderhandelaar Didier Reynders, die de meeste kans toegedicht krijgt om Europees commissaris te worden, bevestigden dat er heel wat vooruitgang geboekt werd op budgettair vlak.

Mislukking

De vergadering van dinsdag verliep in een afgeslankt kader met naast de delegatieleider nog één politicus en een medewerker per partij. Dat is ook woensdag het geval. Dat de onderhandelaars in de loop van de nacht knopen moeten doorhakken heeft te maken met de Europese deadline en met het feit dat de coformateurs Peeters en Charles Michel (MR) donderdag wellicht in de voormiddag bij koning Filip verwacht worden voor een tussentijds verslag.

Kris Peeters wil tegen dan weten of de Zweedse coalitie levensvatbaar is. Daarvoor dienen N-VA, MR, CD&V en Open VLD een akkoord te vinden over het budgettair kader. Peeters zei bij de start van de onderhandelingen dat hij geen plan B heeft voor het geval de onderhandelingen zouden mislukken. "Ik kom voor een lukking", antwoordde zijn partijvoorzitter Wouter Beke op vragen of hij met een mislukking rekening houdt. De vergadering was om 15 uur nog niet echt gestart omdat er nog op cijfers gewacht werd. Men maakt zich alvast op voor een zitting die tot in de vroege uurtjes kan duren. (Belga/AVE)

De onderhandelaars van de Zweedse coalitie zijn gestart met een vergadering die tegen donderdagochtend een budgettair kader voor de komende vijf jaar en de naam van de Belgische Europese commissaris moet opleveren. Coformateur Kris Peeters (CD&V) zei dat hij telefonisch contact heeft gehad met inkomend commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, om hem te verzekeren dat de onderhandelaars zo snel mogelijk een kandidaat-commissaris zullen meedelen. Juncker ging ermee akkoord dat dit donderdagvoormiddag zou gebeuren.Peeters en MR-onderhandelaar Didier Reynders, die de meeste kans toegedicht krijgt om Europees commissaris te worden, bevestigden dat er heel wat vooruitgang geboekt werd op budgettair vlak. De vergadering van dinsdag verliep in een afgeslankt kader met naast de delegatieleider nog één politicus en een medewerker per partij. Dat is ook woensdag het geval. Dat de onderhandelaars in de loop van de nacht knopen moeten doorhakken heeft te maken met de Europese deadline en met het feit dat de coformateurs Peeters en Charles Michel (MR) donderdag wellicht in de voormiddag bij koning Filip verwacht worden voor een tussentijds verslag. Kris Peeters wil tegen dan weten of de Zweedse coalitie levensvatbaar is. Daarvoor dienen N-VA, MR, CD&V en Open VLD een akkoord te vinden over het budgettair kader. Peeters zei bij de start van de onderhandelingen dat hij geen plan B heeft voor het geval de onderhandelingen zouden mislukken. "Ik kom voor een lukking", antwoordde zijn partijvoorzitter Wouter Beke op vragen of hij met een mislukking rekening houdt. De vergadering was om 15 uur nog niet echt gestart omdat er nog op cijfers gewacht werd. Men maakt zich alvast op voor een zitting die tot in de vroege uurtjes kan duren. (Belga/AVE)