Ombudsman: ‘Terugvorderen schooltoelage werkt niet tegen spijbelen’

Ombudsman Bart Weekers © BELGA

We houden maar beter op met het terugvorderen van de schooltoelage van jongeren die te veel spijbelen. Dat schrijft de Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, in een opiniestuk.

De maatregel werkt niet, en is asociaal, schrijft hij in De Standaard.

De Vlaamse overheid vordert jaarlijks ongeveer duizend schooltoelagen terug, op een totaal van 300.000. Wie gedurende twee opeenvolgende schooljaren minstens 30 halve dagen onwettig afwezig is, moet tussen 100 en 1.200 euro terugbetalen. De maatregel was bedoeld om het spijbelen terug te dringen.

Meer spijbelaars

Maar hij is niet efficiënt, vindt Bart Weekers. Het aantal terugvorderingen schommelt al drie schooljaren rond de 1.000, terwijl het aantal meldingen van problematische afwezigheden blijft stijgen: van 7.476 in 2011-2012 naar 8.897 in 2013-2014. Een ander nadeel is volgens hem dat deze financiële bestraffing alleen de laagste inkomens treft, omdat net zij recht hebben op de toelage. “Rechtvaardige spijbelmaatregelen horen gericht te zijn op alle leerlingen”.

De Standaard legde het opiniestuk voor aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij vond het “interessant” en zal het “in overweging bij de opmaak van haar actieplan Leerrecht”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content