Die moeten ervoor zorgen dat 'Brussel niet in zijn carcan wordt gesloten', legt Maingain donderdag uit in Le Soir en op de RTBF.

Daags voor de eerste plenaire vergadering van de voorzitters van de acht betrokken partijen, legt Maingain opnieuw de nadruk op drie elementen: de uitbreiding van Brussel, de 'volledige toepassing' van het minderhedenverdrag van de Raad van Europa en de uitbreiding van de bevoegdheden van de Franse gemeenschap in de Vlaamse rand.

Er kan sprake zijn van een combinatie van deze drie stokpaardjes, zegt Maingain. 'Hoe meer de nadruk ligt op het ene, hoe minder die misschien op het andere kan liggen, dat maakt deel uit van de dynamiek van de onderhandelingen', luidt het.

Maingain wil een dubbele logica hanteren: stappen vooruit op het vlak van de rechten van de Franstaligen in de rand en het doorbreken van het carcan waarin Brussel in Vlaanderen is opgesloten.

Charles Michel zwijgt

MR-voorzitter Charles Michel houdt voor aanvang van zijn onmoeting met formateur Elio Di Rupo de lippen stijf over de drie elementen van Maingain . MR zal amendementen indienen, luidde het, zonder te verduidelijken of het om de voorstellen van Maingain gaat. De voorzitter van de Franstalige liberalen zei nog dat 'MR de muur is tegen het separatisme en het preseparatisme'.

Di Rupo zet voort

Daags voor de eerste vergadering met de acht partijen zet formateur Elio Di Rupo donderdag de bilaterale contacten voort die dinsdag van start gingen. MR-voorzitter Charels Michel beet 's ochtends de spits af. Na hem volgen op de middag vicepremier Laurette Onkelinx voor de PS en in de namiddag cdH-voorzitster Joëlle Milquet.

De onderhandelaars moeten eerst een akkoord over BHV en het communautaire vinden, zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke eiste, daarna volgt het sociaal-economische. (Belga/SD)

Die moeten ervoor zorgen dat 'Brussel niet in zijn carcan wordt gesloten', legt Maingain donderdag uit in Le Soir en op de RTBF. Daags voor de eerste plenaire vergadering van de voorzitters van de acht betrokken partijen, legt Maingain opnieuw de nadruk op drie elementen: de uitbreiding van Brussel, de 'volledige toepassing' van het minderhedenverdrag van de Raad van Europa en de uitbreiding van de bevoegdheden van de Franse gemeenschap in de Vlaamse rand. Er kan sprake zijn van een combinatie van deze drie stokpaardjes, zegt Maingain. 'Hoe meer de nadruk ligt op het ene, hoe minder die misschien op het andere kan liggen, dat maakt deel uit van de dynamiek van de onderhandelingen', luidt het. Maingain wil een dubbele logica hanteren: stappen vooruit op het vlak van de rechten van de Franstaligen in de rand en het doorbreken van het carcan waarin Brussel in Vlaanderen is opgesloten.Charles Michel zwijgtMR-voorzitter Charles Michel houdt voor aanvang van zijn onmoeting met formateur Elio Di Rupo de lippen stijf over de drie elementen van Maingain . MR zal amendementen indienen, luidde het, zonder te verduidelijken of het om de voorstellen van Maingain gaat. De voorzitter van de Franstalige liberalen zei nog dat 'MR de muur is tegen het separatisme en het preseparatisme'. Di Rupo zet voortDaags voor de eerste vergadering met de acht partijen zet formateur Elio Di Rupo donderdag de bilaterale contacten voort die dinsdag van start gingen. MR-voorzitter Charels Michel beet 's ochtends de spits af. Na hem volgen op de middag vicepremier Laurette Onkelinx voor de PS en in de namiddag cdH-voorzitster Joëlle Milquet. De onderhandelaars moeten eerst een akkoord over BHV en het communautaire vinden, zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke eiste, daarna volgt het sociaal-economische. (Belga/SD)