Offshore leaks: Le Soir weigert bestanden aan justitie door te geven

© Belga

De krant Le Soir is niet van plan in te gaan op de vraag van het Belgische gerecht om de bestanden die deel uitmaken van “Offshore leaks” vrij te geven.

De krant Le Soir is niet van plan in te gaan op de vraag van het Belgische gerecht om de bestanden die deel uitmaken van “Offshore leaks” vrij te geven. Dat meldt de krant op haar website.

Na de bekendmaking van de informatie stelde de financieel-economische cel van het Brusselse parket proces-verbaal op wegens witwassen tegen onbekenden. De bevoegde procureur des Konings, Olivier Coene, heeft Le Soir daarom gevraagd “een kopie van de data waarvan ze op 4 april verslag uitbracht ter beschikking te
stellen van het gerecht”.

In een reactie op dat verzoek beklemtoont de redactie dat ze daarop niet kan ingaan. “De journalist en zijn krant nemen hun rol op: die van de vierde macht. Als een van onze contacten zou vermoeden dat we ons zouden kunnen gedragen als een wachtkamer voor de rechterlijke macht, dat de informatie die men ons levert op de tafel van een procureur eindigt, dan zou het vertrouwen tussen journalist en bron verbroken zijn. De journalist heeft trouwens de plicht zijn bronnen te beschermen.”

De krant voegt daaraan toe dat “het onderzoek van de krant niet meer gevoerd wordt zoals dat twintig jaar geleden gebeurde”. “Om vervolging voor het verbergen te vermijden, bevinden de moederbestanden zich niet in België, maar wel in een ‘juridisch databaseparadijs’.” De Franse minister van Begroting, Bernard Cazeneuve, had “de pers” in Frankrijk, waarmee hij Le Monde bedoelde, ook al gevraagd om de bestanden vrij te geven. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content