Woordvoerders van de pro-Russische rebellen in Loehansk en Donetsk spraken van "krachtvertoon". Woensdag had de binnenlandse geheime dienst van Rusland (FSB) gezegd dat het Oekraïense sabotagedaden op het geannexeerde schiereiland verhinderd had.

President Vladimir Poetin dreigde met tegenmaatregelen. Kiev wees de verwijten van de hand.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal donderdag nog de groeiende spanningen op de Krim bespreken, nadat Rusland Oekraïne ervan beschuldigd had dat het aanslagen voorbereidde op het betwiste schiereiland. Oekraïne, niet-permanent lid van de V-raad, vroeg een spoedzitting achter gesloten deuren.

De Russische inlichtingendiensten verklaarden donderdag dat ze door Oekraïne voorbereide "aanslagen" op de Krim hadden verijdeld. Kiev ontkent dat. De spanningen liepen nog op toen Kiev zijn leger in paraatheid bracht.

Moskou is ook van plan bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen op de Krim, het gebied dat door Rusland geannexeerd werd.

(Belga/JH)

Woordvoerders van de pro-Russische rebellen in Loehansk en Donetsk spraken van "krachtvertoon". Woensdag had de binnenlandse geheime dienst van Rusland (FSB) gezegd dat het Oekraïense sabotagedaden op het geannexeerde schiereiland verhinderd had. President Vladimir Poetin dreigde met tegenmaatregelen. Kiev wees de verwijten van de hand.De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal donderdag nog de groeiende spanningen op de Krim bespreken, nadat Rusland Oekraïne ervan beschuldigd had dat het aanslagen voorbereidde op het betwiste schiereiland. Oekraïne, niet-permanent lid van de V-raad, vroeg een spoedzitting achter gesloten deuren. De Russische inlichtingendiensten verklaarden donderdag dat ze door Oekraïne voorbereide "aanslagen" op de Krim hadden verijdeld. Kiev ontkent dat. De spanningen liepen nog op toen Kiev zijn leger in paraatheid bracht. Moskou is ook van plan bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen op de Krim, het gebied dat door Rusland geannexeerd werd. (Belga/JH)