"De sociale situatie in Brussel staat op ontploffen", luidt het in De Morgen, Le Soir en La Libre Belgique. Werkloosheid is een acuut probleem in en rond de hoofdstad. "In 2013 heeft het OCMW van Ukkel 2800 mensen geholpen. Daarvan kregen er 1500 een leefloon. Ukkel telt evenveel leefloners als Leuven en Mechelen samen", zegt Jean-Luc Vanraes (Open Vld), OCMW-voorzitter van de gemeente in de krant. In de Brusselse gemeente Schaarbeek klopten vorig jaar 6000 mensen aan voor hulp. Schaarbeek alleen al telt daarmee dubbel zoveel leefloners als Antwerpen, meldt lokaal OCMW-voorzitster Dominique Decoux (Ecolo).

Tijdbom

De negentien centra trekken voor één keer eensgezind aan de alarmbel. Ze maken zich vooral zorgen over de hoge werkloosheid bij jongeren. "In veel wijken is een op de twee jongeren werkloos. Iedereen moet beseffen dat dit een tijdbom is die op ontploffen staat. Alle ingrediënten zijn aanwezig", waarschuwt Michel Colson (FDF), voorzitter van de Brusselse federatie van OCMW's.

De OCMW's pleiten in hun memorandum voor meer en betere opleidingsmogelijkheden. "Vijftig procent van de Brusselse jongeren spreekt thuis een andere taal dan op school. Als we die niet op jonge leeftijd meekrijgen, is het op hun achttiende eens zo moeilijk om hen aan een job helpen", besluit Vanraes. (Belga/TV)

"De sociale situatie in Brussel staat op ontploffen", luidt het in De Morgen, Le Soir en La Libre Belgique. Werkloosheid is een acuut probleem in en rond de hoofdstad. "In 2013 heeft het OCMW van Ukkel 2800 mensen geholpen. Daarvan kregen er 1500 een leefloon. Ukkel telt evenveel leefloners als Leuven en Mechelen samen", zegt Jean-Luc Vanraes (Open Vld), OCMW-voorzitter van de gemeente in de krant. In de Brusselse gemeente Schaarbeek klopten vorig jaar 6000 mensen aan voor hulp. Schaarbeek alleen al telt daarmee dubbel zoveel leefloners als Antwerpen, meldt lokaal OCMW-voorzitster Dominique Decoux (Ecolo). De negentien centra trekken voor één keer eensgezind aan de alarmbel. Ze maken zich vooral zorgen over de hoge werkloosheid bij jongeren. "In veel wijken is een op de twee jongeren werkloos. Iedereen moet beseffen dat dit een tijdbom is die op ontploffen staat. Alle ingrediënten zijn aanwezig", waarschuwt Michel Colson (FDF), voorzitter van de Brusselse federatie van OCMW's. De OCMW's pleiten in hun memorandum voor meer en betere opleidingsmogelijkheden. "Vijftig procent van de Brusselse jongeren spreekt thuis een andere taal dan op school. Als we die niet op jonge leeftijd meekrijgen, is het op hun achttiende eens zo moeilijk om hen aan een job helpen", besluit Vanraes. (Belga/TV)