Obama en Merkel: 'Hopelijk grijpt Trump in als Rusland van onze waarden afwijkt'

17/11/16 om 21:05 - Bijgewerkt om 21:04

Tijdens zijn laatste ronde bezoeken aan Europa ontmoette Amerikaans president Barack Obama de Duitse bondskanselier Merkel. Zij hoopt dat Donald Trump niet aan realpolitik zal doen.

Obama en Merkel: 'Hopelijk grijpt Trump in als Rusland van onze waarden afwijkt'

Angela Merkel en Barack Obama © REUTERS

Obama is in Duitsland voor zijn laatste Europese tour als president. De twee leiders komen uitstekend overeen. Merkel gaf aan dat ze ook met Obama's opvolger Donald Trump goed wil samenwerken, al zal dat volgens haar wel anders zijn.

Obama stipte op zijn beurt de relaties met Rusland aan. Hij hoopt dat Trump een constructieve relatie met Rusland aanknoopt, maar ook dat hij zal reageren als het land 'afwijkt van onze normen en waarden'. 'Ik hoop dat hij niet gewoon aan realpolitik zal doen.'

Beide leiders hadden het ook over de onderhandelingen rond het Europees-Amerikaans handelsverdrag TTIP. Momenteel zitten die in het slop en Trump is niet van plan om die eruit te halen. In een gastopinie voor het Duitse WirtschaftsWoche verdedigen Obama en Merkel de transatlantische samenwerking en de vrijhandel.

Obama beloofde dat hij naar Duitsland zal terugkeren. 'Het zal niet mijn laatste bezoek zijn. Op een of anderen manier heb ik het Oktoberfest gemist', grapte hij. 'Dat lijkt me beter om als ex-president te doen.'

Onze partners