In een aantal wijken in Anderlecht die geteisterd worden door criminaliteit zullen politie en parket nultolerantie toepassen. Dat heeft de woordvoerder van het Brussels parket maandag aangekondigd na afloop van overleg over de veiligheidssituatie in Brussel.

Aan het overleg namen de Brusselse procureur des konings Bruno Bulthé, burgemeester Gaëtan van Goidsenhoven van Anderlecht, de korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, de directeur-coördinator van de Brusselse federale politie en afgevaardigden van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie deel.

Rechtstreekse aanleiding was het gewelddadig incident van zaterdag, toen gangsters een politieman zwaar verwondden tijdens hun vlucht na een mislukte overval. De man kreeg drie kogels uit een kalasjnikov in het been.

Na afloop verklaarde woordvoerder Jos Colpin van het Brussels parket dat 'no-go-zones' niet worden aanvaard.

In de betrokken wijken in Anderlecht zal nultolerantie worden toegepast. 'De structuren van parket en politie zullen daaraan aangepast worden en waar nodig versterkt', aldus Colpin.

'Veiligheidsketen doorlichten'

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) had tijdens het weekeinde al verklaard dat er 'voor bepaalde delen van Brussel voor een bepaalde tijd een zerotolerancebeleid nodig is'.

Zowat alle Vlaamse partijen drongen aan op een dergelijk beleid in de hoofdstad. De Clerck zei zondag dat de zaak woensdag op de agenda van het federale kernkabinet zal staan.

Premier Yves Leterme verklaarde maandagochtend op Radio 1 dat de hele veiligheidsketen 'zonder taboes' moet worden doorgelicht.

Leterme zei maandag dat de regering niet zomaar van plan is om in te gaan op de vraag van sommige Brusselse burgemeesters om meer geld en middelen vrij te maken.

Volgens de eerste minister moeten er eerst garanties zijn dat de extra middelen goed worden gebruikt. Leterme gelooft niet in het van bovenaf opleggen van een fusie van de Brusselse politiezones, maar hij is wel voorstander van schaalvergroting.

In een aantal wijken in Anderlecht die geteisterd worden door criminaliteit zullen politie en parket nultolerantie toepassen. Dat heeft de woordvoerder van het Brussels parket maandag aangekondigd na afloop van overleg over de veiligheidssituatie in Brussel.Aan het overleg namen de Brusselse procureur des konings Bruno Bulthé, burgemeester Gaëtan van Goidsenhoven van Anderlecht, de korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, de directeur-coördinator van de Brusselse federale politie en afgevaardigden van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie deel.Rechtstreekse aanleiding was het gewelddadig incident van zaterdag, toen gangsters een politieman zwaar verwondden tijdens hun vlucht na een mislukte overval. De man kreeg drie kogels uit een kalasjnikov in het been.Na afloop verklaarde woordvoerder Jos Colpin van het Brussels parket dat 'no-go-zones' niet worden aanvaard.In de betrokken wijken in Anderlecht zal nultolerantie worden toegepast. 'De structuren van parket en politie zullen daaraan aangepast worden en waar nodig versterkt', aldus Colpin.'Veiligheidsketen doorlichten'Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) had tijdens het weekeinde al verklaard dat er 'voor bepaalde delen van Brussel voor een bepaalde tijd een zerotolerancebeleid nodig is'.Zowat alle Vlaamse partijen drongen aan op een dergelijk beleid in de hoofdstad. De Clerck zei zondag dat de zaak woensdag op de agenda van het federale kernkabinet zal staan.Premier Yves Leterme verklaarde maandagochtend op Radio 1 dat de hele veiligheidsketen 'zonder taboes' moet worden doorgelicht.Leterme zei maandag dat de regering niet zomaar van plan is om in te gaan op de vraag van sommige Brusselse burgemeesters om meer geld en middelen vrij te maken.Volgens de eerste minister moeten er eerst garanties zijn dat de extra middelen goed worden gebruikt. Leterme gelooft niet in het van bovenaf opleggen van een fusie van de Brusselse politiezones, maar hij is wel voorstander van schaalvergroting.