Brussel is sinds de Koude Oorlog een schaakbord voor spionnen en dubbelagenten. Dat zegt onderzoeksjournalist Kristof Clerix (MO*) in zijn nieuwe boek 'Spionage Doelwit: Brussel'. Het boek bundelt negen waargebeurde 007-verhalen uit de jaren zeventig en tachtig en volgens Clerix is de waarheid over spionage 'straffer dan James Bond'.

Om zijn informatie te verzamelen trok Clerix naar de inlichtingendiensten van Praag, Berlijn, Boekarest, Boedapest, Sofia enWarschau.

Hij onderzocht de informatie en kwam tot enkele opmerkelijke vaststellingen: zo zouden in de jaren tachtig meer dan 180 Oost-Duitse spionnen aanwezig geweest zijn in ons land, bleek de haven van Antwerpen een waar spionagenest en onderhielden Oostblokspionnen contacten met mensen uit de Belgische vredesbeweging.

Nog: een Stasi-agent opereerde onder tien valse aliassen en probeerde een Belgische student te rekruteren, twee Belgische politici kregen geld van de Tsjecho-Slowaakse geheime dienst en een belangrijke figuur uit de Europese beweging werd het doelwit van Hongaarse spionnen.

Meer Russische inlichtingenofficiers in Brussel dan tijdens Koude Oorlog

Brussel kreeg tijdens de Koude Oorlog honderden spionnen over de vloer, zegt Clerix. En dat is er sindsdien niet op verbeterd. Volgens Alain Winants, administrateur-generaal van Staatsveiligheid, telt Brussel anno 2013 ongeveer 150 Russische diplomaten en is 'niet minder dan dertig procent van hen een inlichtingenofficier.' 'Dat is meer dan tijdens de Koude Oorlog', zegt Clerix. (Belga)

'Spionage Doelwit: Brussel', telt 288 bladzijden, is uitgegeven door Manteau en kost 22,5 euro.

Om zijn informatie te verzamelen trok Clerix naar de inlichtingendiensten van Praag, Berlijn, Boekarest, Boedapest, Sofia enWarschau. Hij onderzocht de informatie en kwam tot enkele opmerkelijke vaststellingen: zo zouden in de jaren tachtig meer dan 180 Oost-Duitse spionnen aanwezig geweest zijn in ons land, bleek de haven van Antwerpen een waar spionagenest en onderhielden Oostblokspionnen contacten met mensen uit de Belgische vredesbeweging.Nog: een Stasi-agent opereerde onder tien valse aliassen en probeerde een Belgische student te rekruteren, twee Belgische politici kregen geld van de Tsjecho-Slowaakse geheime dienst en een belangrijke figuur uit de Europese beweging werd het doelwit van Hongaarse spionnen.Brussel kreeg tijdens de Koude Oorlog honderden spionnen over de vloer, zegt Clerix. En dat is er sindsdien niet op verbeterd. Volgens Alain Winants, administrateur-generaal van Staatsveiligheid, telt Brussel anno 2013 ongeveer 150 Russische diplomaten en is 'niet minder dan dertig procent van hen een inlichtingenofficier.' 'Dat is meer dan tijdens de Koude Oorlog', zegt Clerix. (Belga)'Spionage Doelwit: Brussel', telt 288 bladzijden, is uitgegeven door Manteau en kost 22,5 euro.