Nu Jambon is geland, moet Paars-Geel opstijgen

© belga

De finalisering van het Vlaams regeerakkoord is achter de rug. Nu komt de focus terug op het federale niveau te liggen. Wordt Bart De Wever preformateur?

De federale formateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) zijn klaar om de estafette door te geven. Niet alleen omdat Reynders zich volop moet concentreren op zijn examen als Europees Commissaris, maar vooral omdat de regionale regeringen eindelijk gevormd zijn.

De formateurs hebben enkele keren duidelijk gemaakt dat maar weinig kan gebeuren op federaal vlak indien Vlaanderen, Wallonië en Brussel niet zelf door het formatieproces zijn gegaan. Met Jambon I valt het laatste puzzelstukje op zijn plaats.

In de wandelgangen is de verwachting nu dat N-VA en PS ieders een preformateur – of een andere titel – zullen moeten uitsturen op vraag van de koning. Bart De Wever (N-VA) lijkt de uitgelezen man aan Vlaamse kant. Of PS’er Elio Di Rupo in beeld komt, is minder evident. Vooralsnog is hij nog PS-voorzitter en Waals minister-president. Maar binnen enkele weken neemt Paul Magnette de scepter over als voorzitter.

Komt Magnette dan in beeld? Dat is ook niet evident, aangezien hij zieltjes moet winnen voor de PS-voorzittersverkiezingen in oktober – ook al heeft hij geen enkele tegenstander.

Daarom komt de eer waarschijnlijk toe aan Waals parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt, zo speculeerde Het Nieuwsblad. Di Rupo had de regionalist expliciet naar voren geschoven als zijn opvolger in de federale onderhandelingen.

Vlieger

Maar of dat duo een garantie voor succes is voor Paars-Geel is nog maar de vraag. Online nieuwsmedium Newsmonkey berichtte gisteren hoe Bart De Wever opnieuw communautaire eisen op de tafel zal leggen, naast hogere drempels voor migranten. ‘Meent de PS het echt, of komen ze alleen maar praten om mij zo snel mogelijk weg te krijgen?’, klonk het. ‘De PS moet er niet van dromen dat ik geen communautaire eisen heb bij deze federale regeringsvorming’, zei De Wever nadien bij de VRT.

Binnen N-VA zijn ze dan ook niet bereid om nu vol optimisme de federale ontwikkelingen te aanschouwen. Op de vraag of Paars-Geel nu gelanceerd is, blijft het oorverdovend stil. Het Vlaams regeerakkoord, en vooral het luikje inburgering, toont alvast dat de federale vlieger allesbehalve makkelijk zal opgaan.

Lees ook: Carl Devos (UGent) over Jambon I: ‘Vlaams Belang steekt zich een pluim op de hoed’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content