Die oproep lanceert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op moederdag in De Zondag.

'Acht weken is te kort'

Vrouwelijke zelfstandigen moeten verplicht drie weken moederschapsverlof opnemen, maar hebben recht op acht weken. Negen op de tien vrouwen nemen de volle acht weken op, waaruit het NSZ besluit dat die periode te kort is.

"Zwangerschap raakt je immers als vrouw, niet als zelfstandige of als werkneemster", aldus voorzitster Christine Mattheeuws.

Adequate vervangers

Het NSZ pleit dus voor vijftien weken zwangerschapsverlof. In die periode moeten de vrouwen ook vrijgesteld worden van het betalen van sociale bijdragen, luidt het voorts.

En er moet voor "adequate vervangers" gezorgd worden, aldus Mattheeuws, die nog benadrukt dat het systeem voor vervangende ondernemers best grondig hervormd wordt. (Belga/KVDA)

Die oproep lanceert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op moederdag in De Zondag. 'Acht weken is te kort' Vrouwelijke zelfstandigen moeten verplicht drie weken moederschapsverlof opnemen, maar hebben recht op acht weken. Negen op de tien vrouwen nemen de volle acht weken op, waaruit het NSZ besluit dat die periode te kort is. "Zwangerschap raakt je immers als vrouw, niet als zelfstandige of als werkneemster", aldus voorzitster Christine Mattheeuws. Adequate vervangers Het NSZ pleit dus voor vijftien weken zwangerschapsverlof. In die periode moeten de vrouwen ook vrijgesteld worden van het betalen van sociale bijdragen, luidt het voorts. En er moet voor "adequate vervangers" gezorgd worden, aldus Mattheeuws, die nog benadrukt dat het systeem voor vervangende ondernemers best grondig hervormd wordt. (Belga/KVDA)