Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Er valt geen chipkaart te bedenken of er zit wel ergens een stukje beveiligingstechnologie in die UCL-professor Jean-Jacques Quisquater (67) mee heeft bedacht. Als u aan een automaat veilig geld kan afhalen, is dat onder andere te danken aan het werk dat Quisquater heeft geleverd met ingewikkelde wiskundige algoritmes. Hij lag ook mee aan de basis van het Proton-betaalsysteem.

Die Jean-Jacques Quisquater is nu het slachtoffer geworden van hacking waarbij - net zoals bij de Belgacom-zaak - alles erop wijst dat er sprake is van 'state sponsored' spionage.

Interessant doelwit

Het federaal parket, dat de hacking van Belgacom onderzoekt, bevestigt dat het een dossier heeft geopend. Quisquater zelf diende ook een klacht in bij het gerecht. Voor zover bekend is het ook de eerste keer dat de naam van een privépersoon opduikt als slachtoffer van hacking in het NSA-dossier.

Quisquater is een interessant doelwit. Hij is namelijk een wereldautoriteit op vlak van cryptografie. Cryptografen zorgen er onder andere door een systeem van algoritmes voor dat gegevens veilig en onzichtbaar voor derden uitgewisseld kunnen worden langs bijvoorbeeld het internet. En op dat vlak is Quisquater geen kleine jongen. Er staan zeventien patenten op zijn naam.

Aan de bron

Voor een geheime dienst die geïnteresseerd is in hoe bedrijven en overheden hun data beveiligen, is het altijd nuttig om aan de bron te spioneren. En Jean-Jacques Quisquater zit ongetwijfeld aan de bron.

De besmetting bij Quisquater zou ongeveer een half jaar oud zijn. (Belga/TV)

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Er valt geen chipkaart te bedenken of er zit wel ergens een stukje beveiligingstechnologie in die UCL-professor Jean-Jacques Quisquater (67) mee heeft bedacht. Als u aan een automaat veilig geld kan afhalen, is dat onder andere te danken aan het werk dat Quisquater heeft geleverd met ingewikkelde wiskundige algoritmes. Hij lag ook mee aan de basis van het Proton-betaalsysteem.Die Jean-Jacques Quisquater is nu het slachtoffer geworden van hacking waarbij - net zoals bij de Belgacom-zaak - alles erop wijst dat er sprake is van 'state sponsored' spionage.Het federaal parket, dat de hacking van Belgacom onderzoekt, bevestigt dat het een dossier heeft geopend. Quisquater zelf diende ook een klacht in bij het gerecht. Voor zover bekend is het ook de eerste keer dat de naam van een privépersoon opduikt als slachtoffer van hacking in het NSA-dossier.Quisquater is een interessant doelwit. Hij is namelijk een wereldautoriteit op vlak van cryptografie. Cryptografen zorgen er onder andere door een systeem van algoritmes voor dat gegevens veilig en onzichtbaar voor derden uitgewisseld kunnen worden langs bijvoorbeeld het internet. En op dat vlak is Quisquater geen kleine jongen. Er staan zeventien patenten op zijn naam. Voor een geheime dienst die geïnteresseerd is in hoe bedrijven en overheden hun data beveiligen, is het altijd nuttig om aan de bron te spioneren. En Jean-Jacques Quisquater zit ongetwijfeld aan de bron.De besmetting bij Quisquater zou ongeveer een half jaar oud zijn. (Belga/TV)